начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Частна жалба-срок за разглеждане

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Частна жалба-срок за разглеждане

Мнениеот viterziev » 10 Авг 2024, 16:33

Здравейте,
Молбата ми за обезпечение на бъдещ иск бе препратена за разглеждане в районния съд, тъй като окръжния съдия неправилно е определил цената му. Към същия длъжник, на същото основание и при сходен материален интерес в последствие отправиха искове и други кредитори,чието обезпечение бе бързо допуснато. Това от една страна ме поставя в конкурентна среда, а от друга "предупреждава" и дава възможност на длъжника да осуети изпълнението по моя иск. Предвид елемента на спешност прецених, че не е в мой интерес да чакам районният съд да повдига спор за компетентност и подадох частна жалба срещу определението на Окръжния съд, която твърде дълго чака да бъде разгледана в Апелативния.

Какъв е срокът за произнасяне по частната жалба и имам ли правен инструмент за 'ускоряване' на този процес?
viterziev
Нов потребител

Re: Частна жалба-срок за разглеждане

Мнениеот berto » 10 Авг 2024, 17:33

Както казва чл. 13 /ГПК - съдът решава делата в разумен срок. Ще Ви се наложи да чакате, това е.
berto
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 11 Авг 2024, 05:04

Има жалба за бавност, но тя е неуместен инструмент, защото раздразва съдиите. Може просто това да "вбеси" съдиите от Апелативен.

Но пък аз какво правя.

Пускам "неподписана" жалбата - това чрез куриер или Български пощи само, щото в регистратурата - ще се "облещят" на гише.

Това все пак се докладва, трябва да е изкусно оформено. Работи.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот dimist » 12 Авг 2024, 10:51

И защо се занимавате с жалби, като можеше да оттеглите предната молба,и да подадете нова ? Държавната такса е доста скромна. Пък можеше и да си подадете исковата молба , и нея да поискате обезпечение на иска. Иначе, за срока на произнасяне принципа е - "иншаллах" , ако е рекъл господ. Пък и в сезона на съдебната ваканция сме, вземете и това в предвид.
Последна промяна dimist на 12 Авг 2024, 13:54, променена общо 1 път
dimist
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 12 Авг 2024, 11:16

Не знам кой е уредил това със съдебната ваканция - тогава - да не им дават заплати, нека сме коректни.

Има обществена търпимост - но ето - в случая - може да се измъкне длъжникът. тоест - като съдът се размотава.

Отделно има някаква странна бъркотия относно деловодствата.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ