начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Кола на ивалид-рискове

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Кола на ивалид-рискове

Мнениеот питане » 07 Окт 2005, 14:05

Здравейте, имам един въпрос:

Какви са рисковете да внесеш кола на името на инвалид? Може ли той да претендира да си я вземе по време на три-годишния срок след като внесеш колата и как може това да бъде избегнато?

Благодаря Ви
питане

Мнениеот вазмотен гост » 07 Окт 2005, 16:59

Радвам се, че има такива, които споделят мнението ми! А относно по-горното :lol: :lol: :lol:
вазмотен гост

Спокойно!!!!..:)))

Мнениеот АЛЕКС » 07 Окт 2005, 17:16

От няколко години насам такива сделки са ежедневие...Естествено че има риск...Все пак колата става собственост на инвалида и ако той реши, може да ти напрaви проблеми...В договора за покупко-продажба, подписан пред нотариус, като купувач фигурира името на инвалида....Действителния собственик никъде го няма документално...:)))....Аз те съветвам ако си купуваш кола на името на инвалид, да си направите помежду си един договор...съвсем обикновен, може да е написан с химикал на бял лист. Отдолу подписи на продавач-инвалида, купувач-....................., и поне един свидетел.......Този договор, разбира се, няма никаква правна стойност, но все пак си е нещо...Колкото да не е без нищо.....По този начин поне се затварят устите на някои инвалиди, които предявяват неоснователни претенции.... Преди около 2 години един човек с инвалидна количка беше застанал пред Парламента и искаше да се запали.....Когато разговарях с него, се оказа, че е “продал” на съседа си за 200 лв. инвалидното право за внос на автомобил....Инвалидът повтаряше следното: “аз съм собственик на този автомобил и сега съседът е длъжен да ме вози където си поискам.....колата си е моя”.......Той изобщо не искаше и да чуе, че няма нищо общо с тази кола....ама абсолютно нищо общо.....Просто е спомогнал за едно заобикаляне на закона, за което си е получил исканата сума......Край!!!!!!...:)))))))
АЛЕКС

Не питах кое е по-удачно, а какви са рисковете

Мнениеот Питане » 07 Окт 2005, 17:19

Благодаря Ви, мислих, че форумът е правен, а не философски-аналитичен. Ще ми каже ли някой как стоят нещата по принцип, без да влага емоция и оценка на това кое е цигания и кое не? Ако не, съжалявам за взаимно изгубеното време.
Питане

До Алекс

Мнениеот Питане » 07 Окт 2005, 17:32

А този договор между инвалида и реалния купувач, ако е заверен нотариално, не може ли да бъде пълномощно за реалния купувач, което да му дава правото да оперира от името на инвалида с автомобила, включително и да го продава от негово име... да кажем на себе си... Така сигурността би била по-голяма...
Питане

А за моралистите, ще кажа.....

Мнениеот АЛЕКС » 07 Окт 2005, 17:50

Наистина, вярвам че има и хора с много силно развито чувство за морал и справедливост.....Но съм забелязал, че в повечето случаи не моралът е причината някои хора да плюят други хора, които заобикалят нормите с цел да спестят някой лев...Моралът няма нищо общо.....Просто мърморковците са мързеливци и страхливци......Те се страхуват да направят същото или просто ги мързи......Затова гледат как другите го правят и злобеят......Някои хора просто ги мързи да гледат.....Защо да търсиш инвалид....да купуваш кола на негово име.....да РИСКУВАШ....Това си е един вид инициатива.....голямо тичане и ангажимент.....Я по-добре си купи по нормалния начин, а после оплюй колегата, който се е разтичал и е спестил митото по някакъв начин.......Много ме е яд на такива типове....Човекът си е влязъл в клуба и си е задал въпроса.....Защо съществуват изобщо такива помияри, които само си търсят занимание и плюят ли плюят....Нищо градивно не пишат, а само злобеят.......На такива им казвам: Да го духат!!!!........Аз не съм сметкаджия...Изобщо не съм стиснат....Но въпреки това с удоволствие бих си купил кола на името на инвалид....щом въпросът не се урежда законодателно...вече толкова години....защо да не се възползвам......да си добавя спестените от митото пари и по този начин да си купя малко по-скъпа кола.... )))))))
АЛЕКС

Мнениеот гост » 13 Окт 2005, 20:49

когато купуваш на името на инвалид,накарай последният да ти разпише запис на заповед за същата сума за която си купил колата.След три години ти късаш заповедта, а той ти прехвърля колата.Това е.Да го духат умниците дето си стискат знанията.Клиент да не видите.
гост

Мнениеот Гост » 14 Окт 2005, 13:56

Колеги, как не Ви домързя да ругаете вместо да напишете на човека какво се прави в случая. Голяма работа, че няма да вземете 10-20 лева за една консултация.
И така, господине, има риск, естествено, затова или да Ви напише запис на заповед, както Ви посъветвахае по-горе или сключете един предварителен договор, по силата на който Вие му давате сумата от ...лева /стойността на автомобила/ като капаро, а той се задължава да Ви го продаде след три години. Ако не го изпълни - връща капарото в двоен размер. Ако почине в този период - отговарят наследниците за прехвърлянето, но задължението за мито ще трябва Вие да платите. Пълномощно, естествено, ще Ви даде да управлявате и прочие автомобила. Това е в общи линии.
Гост

Назад към Покупко-продажба