Здравейте, имам един въпрос:
Какви са рисковете да внесеш кола на името на инвалид? Може ли той да претендира да си я вземе по време на три-годишния срок след като внесеш колата и как може това да бъде избегнато?
Благодаря Ви
- Дата и час: 24 Ное 2024, 12:26 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Кола на ивалид-рискове
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
- вазмотен гост
Спокойно!!!!..:)))
От няколко години насам такива сделки са ежедневие...Естествено че има риск...Все пак колата става собственост на инвалида и ако той реши, може да ти напрaви проблеми...В договора за покупко-продажба, подписан пред нотариус, като купувач фигурира името на инвалида....Действителния собственик никъде го няма документално...))....Аз те съветвам ако си купуваш кола на името на инвалид, да си направите помежду си един договор...съвсем обикновен, може да е написан с химикал на бял лист. Отдолу подписи на продавач-инвалида, купувач-....................., и поне един свидетел.......Този договор, разбира се, няма никаква правна стойност, но все пак си е нещо...Колкото да не е без нищо.....По този начин поне се затварят устите на някои инвалиди, които предявяват неоснователни претенции.... Преди около 2 години един човек с инвалидна количка беше застанал пред Парламента и искаше да се запали.....Когато разговарях с него, се оказа, че е “продал” на съседа си за 200 лв. инвалидното право за внос на автомобил....Инвалидът повтаряше следното: “аз съм собственик на този автомобил и сега съседът е длъжен да ме вози където си поискам.....колата си е моя”.......Той изобщо не искаше и да чуе, че няма нищо общо с тази кола....ама абсолютно нищо общо.....Просто е спомогнал за едно заобикаляне на закона, за което си е получил исканата сума......Край!!!!!!...))))))
- АЛЕКС
Не питах кое е по-удачно, а какви са рисковете
Благодаря Ви, мислих, че форумът е правен, а не философски-аналитичен. Ще ми каже ли някой как стоят нещата по принцип, без да влага емоция и оценка на това кое е цигания и кое не? Ако не, съжалявам за взаимно изгубеното време.
- Питане
До Алекс
А този договор между инвалида и реалния купувач, ако е заверен нотариално, не може ли да бъде пълномощно за реалния купувач, което да му дава правото да оперира от името на инвалида с автомобила, включително и да го продава от негово име... да кажем на себе си... Така сигурността би била по-голяма...
- Питане
А за моралистите, ще кажа.....
Наистина, вярвам че има и хора с много силно развито чувство за морал и справедливост.....Но съм забелязал, че в повечето случаи не моралът е причината някои хора да плюят други хора, които заобикалят нормите с цел да спестят някой лев...Моралът няма нищо общо.....Просто мърморковците са мързеливци и страхливци......Те се страхуват да направят същото или просто ги мързи......Затова гледат как другите го правят и злобеят......Някои хора просто ги мързи да гледат.....Защо да търсиш инвалид....да купуваш кола на негово име.....да РИСКУВАШ....Това си е един вид инициатива.....голямо тичане и ангажимент.....Я по-добре си купи по нормалния начин, а после оплюй колегата, който се е разтичал и е спестил митото по някакъв начин.......Много ме е яд на такива типове....Човекът си е влязъл в клуба и си е задал въпроса.....Защо съществуват изобщо такива помияри, които само си търсят занимание и плюят ли плюят....Нищо градивно не пишат, а само злобеят.......На такива им казвам: Да го духат!!!!........Аз не съм сметкаджия...Изобщо не съм стиснат....Но въпреки това с удоволствие бих си купил кола на името на инвалид....щом въпросът не се урежда законодателно...вече толкова години....защо да не се възползвам......да си добавя спестените от митото пари и по този начин да си купя малко по-скъпа кола.... )))))))
- АЛЕКС
Колеги, как не Ви домързя да ругаете вместо да напишете на човека какво се прави в случая. Голяма работа, че няма да вземете 10-20 лева за една консултация.
И така, господине, има риск, естествено, затова или да Ви напише запис на заповед, както Ви посъветвахае по-горе или сключете един предварителен договор, по силата на който Вие му давате сумата от ...лева /стойността на автомобила/ като капаро, а той се задължава да Ви го продаде след три години. Ако не го изпълни - връща капарото в двоен размер. Ако почине в този период - отговарят наследниците за прехвърлянето, но задължението за мито ще трябва Вие да платите. Пълномощно, естествено, ще Ви даде да управлявате и прочие автомобила. Това е в общи линии.
И така, господине, има риск, естествено, затова или да Ви напише запис на заповед, както Ви посъветвахае по-горе или сключете един предварителен договор, по силата на който Вие му давате сумата от ...лева /стойността на автомобила/ като капаро, а той се задължава да Ви го продаде след три години. Ако не го изпълни - връща капарото в двоен размер. Ако почине в този период - отговарят наследниците за прехвърлянето, но задължението за мито ще трябва Вие да платите. Пълномощно, естествено, ще Ви даде да управлявате и прочие автомобила. Това е в общи линии.
- Гост
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|