- Дата и час: 10 Мар 2025, 10:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Иск по чл. 108 ЗС
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Иск по чл. 108 ЗС
Може ли искът по 108 да бъде частичен - като се се посочва цялата цена на иска /парична/ и цената на частичния иск - в лева, като обаче се иска връщане на вещта, а не парично обезщетяване. В този случай се плаща 4% от цената на частичния иск, така ли е? Ако се спечели частичният иск, какво става по-нататък /вещта практически е неделима/?
- andronika
- Потребител
Промених някои неща и съответно питането ми се променя.
Касае се за движима вещ.
Към исковата молба по чл. 108 ЗС трябва да се приложат доказателства:
1. Че вещта принадлежи на ищеца
2. Че ответникът я владее без правно основание
По 1 ясно
Въпросът ми е по 2 точка: как се доказва, освен чрез свидетелски показания, но те не могат да бъдат представени преди започването на делото?
Касае се за движима вещ.
Към исковата молба по чл. 108 ЗС трябва да се приложат доказателства:
1. Че вещта принадлежи на ищеца
2. Че ответникът я владее без правно основание
По 1 ясно
Въпросът ми е по 2 точка: как се доказва, освен чрез свидетелски показания, но те не могат да бъдат представени преди започването на делото?
- andronika
- Потребител
Характерното за този иск, което го прави много коварен, е че правото на собственост на ищеца, следва да се доказва, че е предобито по оригинерен начин. За движима вещ, собствеността се придобива, чрез влизане в добросъвестно владение.
- n_ikito
- Активен потребител
Всъщност вещта, за която ще претендираме се намира у ответника по силата на Договор за наем. Ищецът е наел помещение на ответника, в което е поставил вещта. Сега след прекратяване на наемното правоотношение, ответникът отказва да върне вещта.
- andronika
- Потребител
Не съм го обяснила точно! Договорът за наем е сключен за помещението, не за самата вещ!!! Вещта е внесена в помещението, за да служи в производството.
- andronika
- Потребител
stenly_v написа:със съдебно удостоверение, което искате още с подаване на исковата молба.
Може ли да ми обясните по-подробно за съдебното удостоверение! Благодаря!
- andronika
- Потребител
При отдаване на имоти под наем е хубаво да има протокол, в който се описва състоянието, в което се предава обекта и вещите в него. С този протокол подписан и от двете страни се доказва.
- nena66
- Младши потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|