начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Злоупотреба с доверие и право от страна на адвокат?! Помощ!

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Злоупотреба с доверие и право от страна на адвокат?! Помощ!

Мнениеот decadence » 08 Сеп 2014, 23:24

Здравейте!
Обръщам се към Вас с молба за помощ и съвет!

Фактологията: Страна съм в производство по претенции по сметки с правно основание чл. 31, ал.2 от ЗС . Същото бе допуснато до касационно обжалване.
Реших да се откажа от услугите на адвоката, който ме представляваше в предходните инстанции. Ориентирах се към друг, който пое случая, но малко по-късно ме уведоми, че няма да може да изготви касационната жалба, тъй като се налагало да отсъства известно време от страната и ме насочи към свой колега, който щял да напише жалбата.
Когато посетих кантората на въпросния господин и му разясних ситуацията, представяйки всички материали по делото, той ми каза, че вече е провел няколко разговора с адвоката ми, че е наясно с казуса, и ще изготви становището. Още в този първи разговор, изрично уточнихме, че ангажимента ни един към друг приключва с написването и изпращането на документа до Върховен касационен съд.
Разбрахме се, че след седем дни, при получаването на документите, ще му заплатя хонорара.
Още на третия ден, в 17:30, господина ми звънна, крещейки ми по телефона, че си искал парите до 15 мин., иначе съм щяла да съжалявам и т.н. (Всъщност тогава и разбрах размера на дължимата сума – 2000 лв.), обясних му, че няма как да изтегля по това време и го помолих да отида до офиса му на следващия ден в удобен за него час, за да уредим взаимоотношенията си. На следващия ден още от 7 сутринта започнаха телефонните обаждания и заплахи от страна на сътрудника му. Отидох в 10ч., крайно разстроена, обидена и меко казано шокирана!
Не получих надлежем документ срещу сумата, която заплатих. Все още не беше работено по жалбата. Обяснението беше, че липсват някои материали по делото и поради тази причина, пъхвайки ми в ръцете два листа ми каза, че трябва да го упълномощя, за да може да се снабди с необходимите му книжа от съда, за да си "свърши работата както трябва." Междувременно същия не спираше да ме засипва с информация, нямах никаква възможност да прочета какво подписвам, не получих и никакво разяснение за съдържанието на двата листа. Разписах ги на бързо, като екземпляра, който бе за мен, също остана в кантората.
Седмица по-късно, когато разбрах, че становището му е готово, поисках копие, за да се запозная с изложените аргументи и съответно да ги прокументирам със защитника си, преди да го е изпратил във ВКС. След като тази моя молба не бе изпълнена, реших да посетя кантората му и да поискам обяснение. Заявих, че искам надлежен документ за парите, които съм платила, тъй като възнамерявах да си ги претендирам. Към тази фактура получих и единия от разписаните по-рано от мен листи, който, представете си, оказа се Договор за поръчка, в който го упълномощавам да ми бъде адвокат по всички граждански производства, които водя към момента и които ще водя за вбъдеще. За конкретния случай, в договора бе посочено, че му дължа определена сума пари, а след приключването на делото, ако го спечеля, ще му дължа още 15% от присъдената ми сума.
Да не говорим за заплахите, крясъците, срещите с процесуалния защитник на противната страна, разговорите им касаещи изхода на делото, за които разбрах от трети /външни/ лица, което той по-късно призна... Немислимо е как един юрист с такава лекота може да погази десетки от разпоредбите на етичния кодекс и закона за адвокатурата.
Резултата: жертва на измама.
Въпроса: Как мога да постъпя в този случай? Дължими ли са тези 15% и как мога да защитя правата си? До колкото ми е известно в ГПК има разпоредба, според която с написването на касационна жалба, работата пред последната инстанция се приема за свършена, следователно тези 15 % са дължими, от друга страна, аз съм заплатила 2000 лв. за изготвянето на въпросното становище. Редно ли е клиентът да плаща два пъти и то 15 %.
Не е ли редно да се приеме, че с написването на становището и депозирането му пред върховната инстанция, адвоката е изпълнил служебните си задължения и изцяло е получил поисканото за това възнаграждение?
Според мен претенцията от 15% за присъдената сума е неоснователна, тъй като ако тя е законово регламентирана задължително трябва да се присъди. В противния случай, ако тя е законово недопустима, каквито и жалби и основания да навежда който и да е адвокат, тази сума няма как да бъде присъдена от съдебната инстанция, тъй като няма да има закон по който това да бъде постановено. И в този смисъл, на какво основание един адвокат може да претендира такива пари.
Нека да засегнем и въпроса, че в нашия случай, жалбата на адвоката пред касатора изобщо не бе уважена. Нищо от основанията в нея не бе прието от ВКС. Нещо повече, ВКС, въпреки тази жалба, допусна разглеждането на делото като в Определението си, посочва, че: „В исковата молба и във въззивната жалба претенцията по сметки е заявена и поддържана като такава по чл.31, ал.2 от ЗС – ищеца/т.е. аз/ претендира обезщетение за едноличното ползване от страна на ответниците на съсобствения на страните имот, за процесния период. Първоинстанционният и въззивният съд са разгледали и са се произнесли по така предявения иск, съобразно заявените от ищеца основание и петитум.
Затова /претенцията на въпросния адвокат/ всички поставени в изложението въпроси, свързани с исковете по чл.59 ЗЗД и чл.73 от ЗС и наведеното противоречие с практиката по прилагането на тези две разпоредби, са неотносими към предмета на делото, за което са и възразили и ответниците /противната страна/ по жалбата.“

Виждаме, че претенцията на този адвокат е несъотносима с практиката. Очевидно той не се е справил с материята и реално не е бил компетентен. Сега обаче същият твърди, че независимо от това, той има право на тези 15 %. Въпреки, че адвоката, който ме насочи към него, вече е поел защитата ми пред ВКС.
Нещо повече: Защитника ми изрично няколко пъти му е обяснил, че ме изпраща при него само, за да напише жалбата, поради обстоятелството, че ще пътува зад граница, но след това си поема делото.
В закона за адвокатурата и в Наредбата има посочени минимални прагове за размера на адвокатското възнаграждение, бих искал да попитам има ли максимални такива и ако има какви са те?
В Договора за поръчка няма никакви клаузи за това как може същия да бъде развален...
Междувременно процесуалният ми защитник мълчи и може да се каже, че не ми е дал никакъв съвет за това какво бих могъл да сторя в този случай....
decadence
Нов потребител

Re: Злоупотреба с доверие и право от страна на адвокат?! Пом

Мнениеот decadence » 09 Сеп 2014, 17:35

За улеснение прилагам и въпросния договор - има ли начин същия да бъде развален?

Договор за поръчка

I. Доверителят възлага на довереника да изготви касационна жалба и да го представлява пред ВКС, както и до приключване на производството.
II. За изпълнение на поръчката доверителят се задължава да заплати на довереника възнаграждение в размери и при условия както следва:
1. 2 000 лв. – без оглед на изхода от делото;
2. единствено в случай, че на доверителя бъде присъдена част или цялата претенция по делото, 15 % от присъдената сума .
III. Доверителят следва да предоставя на довереника необходимите средства за изпълнение на поръчката – държавни такси и др.
IV. Пълномощия за процесуално представителство по бъдещи ела доверителят дава направо на адвоката -
V. За явяване в съдебно заседание пред ВКС, доверителя дължи 1000 лв. разноски.
За неуредените в този договор положения се прилагат правилата на действащото законодателство.

Благодаря предварително!
decadence
Нов потребител

Re: Злоупотреба с доверие и право от страна на адвокат?! Пом

Мнениеот bird_of_paradise » 09 Сеп 2014, 18:29

Много интересна тема, но забравяте, че тук повечето са адвокати, които трябва да спазват ЕКА.
Резултативния хонорар не е забранен!, но като гледам и колко сте договорили в абсолютна сума... интересът е значителен, та защо, по ягодите мълчи и този адвокат, който сте си избрал е мистерия.

Не разбрах, защо ви е да го разваляте? Заради разултативния размер или какво? Имате си нов адвокат, дето бил зает да пътува в странство и прочее извинения. Изобщо, за каква КЖ говорим, след като делото е допуснато до касация? ( касация! където вече има изготвена КЖ, която е написана по начин, че да се гледа спора от ВКС, ерго който и да е писал жалбата- заслужил си е парите). Да не го бъркате с представителство и защита? ( пълна лудница е фактологията)...

Ако се спогодите по взаимно съгласие да го развалите- ок, ама надали, та направете му едно "добро" на колегата и му напишете името тук.( наясно съм, че няма да го прочета, така че... хвърляме думи на вятърко. Панаир.).
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ