начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Какво става на практика?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Какво става на практика?

Мнениеот alexandar25 » 21 Сеп 2014, 19:08

Имам И.Л. срещу ООД.
Изп.д. е образувано и вече има частично плащане.
Междувременно подписахме спогодба с ф.л. управител, която заверихме нотариално. Същата е тристрана: 1.длъжника оод. 2.кредитора и 3. Физическото лице.
Предмет на спогодбата е това, че ф.л. приема да стане солидарен длъжник и да погаси дълга на оод-то на равни месечни вноски.
Какво става,ако пропусне 1 от вноските, след като за това е предвидено дългът да стане предсрочно изискуем?
Вадим и.л. по 417, образуваме изп.д. срещу ф.л.? А,ако по другото и.д. оод- то плаща?
Аватар
alexandar25
Потребител

Re: Какво става на практика?

Мнениеот ivanov_p » 21 Сеп 2014, 19:37

Зависи. По-вероятно е, доколкото познавам злият нрав на длъжниците, те използват времето за да спасят каквото могат, те плащат доброволно само когато искат да те измамят. В момента чистят ООД-то, а ФЛ е голо като пушка. Пък не им знаеш и акъла, може да не са наред и да ти платят. Един тегли кредит за да се издължи към НАП, всякакви откачалки има.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот alexandar25 » 21 Сеп 2014, 19:56

Дай идея как да действам?
ООД е голото. Ф.Л. има имущество, както и дялове в други Дружества?
Аватар
alexandar25
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 22 Сеп 2014, 09:54

Дяловете са умряла работа, не ги мисли, вършат работа само при споразумение.
Може да извадиш ИЛ веднага и да образуваш ИД. Ако си в добри отношениия с ЧСИ-то може да забавиш връчването на поканата и така ще имаш обезпечение. От друга страна ИЛ после може да падне, особено ако длъжникът получи поканата.
Сигурното(процесуално) е да чакаш неизпълнение по споразумението, като през това време следиш какво става. Проблемът е, че длъжникът затъва бързо и в един момент се явяваш ортак с половин София. Парите от дългове са имагинерни, те не съществуват в реалността. В даден момент могат да се материализират и е по-добре да получиш малко, но реални пари, отколкото да ти дължат много, но въображаеми.
Намали му дълга срещу ипотека или залог, аз лично така бих направил.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот neutralen » 22 Сеп 2014, 10:53

Иванов е реалист и прагматик, когато става дума за пари. Но има случаи, когато и дружествения дял би представлявал интерес за Кредитора - замяна на дълг срещу собственост.Стига да има имущество и в частност собственост в/у някой недвижим имот или други материални активи.
Последна промяна neutralen на 22 Сеп 2014, 11:09, променена общо 1 път
neutralen
Активен потребител

Мнениеот ivanov_p » 22 Сеп 2014, 11:08

Аз затова съм писал, залог, особен в случая, и че става само със споразумение. Естествено фирмата трябва да има нещо. Иначе законодателство е такова, че дори фирмата да е със собственост е загуба на пари и време да вървиш по пътя на несъстоятелността. Това е и една от най-критикуваните процедури от чуждите инвеститори, просто е негодна за нищо, а единствената й цел е да спаси длъжника. И това не е единствената процедура с тази цел, почти всичко е насочено към помощ за неплащане. На нивото на което познавам нещата мога цял живот да правя дългове, фирмите ми да работят, да вадя куфари с пари и да не платя и една стотинка на кредиторите, това е нашето законодателство.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот alexandar25 » 22 Сеп 2014, 11:27

ф.л.-солидарен длъжник, с което подписахме спогодбата има дялове в дружество, което има доста активи,макар и някой с ипотеки.
Идеята ми е, както каза и Иванов, да изчакам да не изпълни по споразумението, да извадя ИЛ - запор на дял. След това си мисля, че под страх от това да не се прекрати дружеството /това с активите/ ще трябва да си платят дълга. :roll:
Аватар
alexandar25
Потребител

Назад към Взаимопомощ