начало

Адвокатурата призова парламента да не „пипа“ Семейния кодекс без широко обсъждане Адвокатурата призова парламента да не „пипа“ Семейния кодекс без широко обсъждане

11.01.07 публична продан несеквестируем

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

11.01.07 публична продан несеквестируем

Мнениеот pipeli » 10 Яну 2007, 18:24

Здравейте.
По и.д. на основание чл.376 ГПК ще се проведе публична продан на недвижим имот 35 кв. придобит по време на брака . И.д. е за задължение на ЕТ регистрирано след придобиването на имота.
Според чл. 1 от ТЗ търговец е всяко физическо или юридическо лице
пак там законодателя групира в различни глави правния режим на ЕТ.
ЕТ независимо от специалния статут който му дава закона е едно физическо лице макар с качеството на търговец. При избиране на ЕТ за разлика от другите предвидени в ТЗ форми не възниква нов правен субект различен от физическото лице . Според ТЗ ЕТ е носи отговорност с цялото си имущество .
Според СК обаче всичко придобито по време на бака е съпружеска имуществена общност с изключение на лични вещи .....
Според ГПК такъв имот е несеквестируем но ако длъжника не попада в хипотезата на § 9 ПЗРГПК тоест трябва да не е търговец и пак се връщаме към ТЗ където дори и в случай на несъстоятелност ЕТ е защитен до някъде с чл614 ТЗ където има разграничение между съпружеска имуществена общност включена в предприятието и общност която не е включена в предприятието също пише че несеквестируемото имущество на длъжника не се включва в масата на несъстоятелност.и на това основание ВКС се е произнесъл по дело на съдружник в СД като взема решение че единственото жилище е несеквестируемо и след като не се включва в масата на несастоятелността това с още по голяма сила важи за изпълнителното дело като изцяло се отменят действията на съдия изпълнителя във връзка с публичната продан.
Ако някой ме е разбрал какво искам да кажа моля да даде съвет
П.П. Като ЕТ мисля че пропуснах срокове за обжалване но докато течеше цялата процедура възбрана опис оценка на имота съпругът ми не е уведомяван за нито едно действие от страна на СИ и като попитах защо отговора бе че жилището е на мое име и се счита че е мое не е правена проверка от кога и по какъв начин съм го придобила и съдията имал спомен че взискателя е казал че имам други имоти да ама той може да казва каквото си иска това не става ли с проверка та сега мисълта ми е как да спра и.д. от името на съпруга ми тъй като 1/2 е негова
pipeli
Младши потребител

Мнениеот snobb » 10 Яну 2007, 19:38

в твърде резюмиран вид мисля, че ако половината от сио е единственото жилище на ЕТ, на онование пар. 9 ще се изпълнява въру жилището, но не и за други несекв. права
snobb
Младши потребител

Мнениеот pipeli » 10 Яну 2007, 19:41

обясни какво ще рече не ми стана много ясно
pipeli
Младши потребител

Мнениеот gudio » 10 Яну 2007, 21:13

С учудване научавам за тези нови практики на колегите :lol: , ако е истина, разбира се... Навремето един добър участник във форума (ама не мога сега да се сетя кой беше) ме хвърли в шаш с казус, където СИ бил казал на длъжника "докажи, че не ти е единствено жилище" и си насрочил продан. Ама така и не разбрах какво последва от "жалбите и тъжбите". Аз лично ('щото поминувам като ЧСИ :oops: ) бих се насочил да продавам 1/2 част от имота, на осн. § 9 ГПК. При липса на купувачи (каквото обикновено се случва при продажба на идеална част) имотът ще бъде възложен на..."тънка лайстна" на взискателя и той после ще си води дело за делба и рано или късно целият имот пак ще бъде изнесен на продан. Неуведомяването на съпруга-недлъжник обаче е много сериозно нарушение, затова по-скоро мисля, че той явно е бил "уведомен при отказ" или нещо не е бил намерен на постоянния си или настоящ адрес. Иначе се накърняват негови "свещени" права по ГПК и проданта ще се опорочи много здраво. За всеки случай, доколкото не е късно, нека да се включи този съпруг и да си направи исканията по ГПК... (консултации обаче :wink: особено против колеги, не давам...)
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот pipeli » 10 Яну 2007, 21:27

Благодаря за съвета аз не съм юрист всичко което съм написала като доводи го намерих в практиката и в публикации до сега съпругът ми не е ходил при СИ нито той го е търсил по някакъв начин както и стана ясно от документите на съдията и той не считал че е нужно да уведумява съпруга тъй като имота бил на мое име и не е правил проверка кога е придобит за сега няма кандидати но как съпругът да спре действията на СИ
pipeli
Младши потребител

Мнениеот millenna » 10 Яну 2007, 21:33

Не е лошо съпругът ви да подаде жалба срещу действията на събедния изпълнител, като в жалбата се направи особено искане за спиране на изпълнението по изпълнителтото дело. Държавната такса е 10,00лв. Събедният изпълнител е длъжен да изпрати незабавно копие от делото и жалбата до окръжен съд за произнасяне по искането за спиране на публичната продан, още преди дори да е изпратил преписи от жалбата на страните за писмено възражение в законоустановения 3-дневен срок. Събедният изпълнител не може сам да отменя своите действия, така че отправена молба до него за спиране на изпълнението и поправяне на пропуските в производството ще бъде оставена без уважение, а така ще загубите време да обжалвате след това неговия отказ. Най-бързото, което можете да направите е подаване на жалба от името на съпруга ви задължително с искане за спиране на изпълнителното производство.
millenna
Младши потребител

Мнениеот millenna » 10 Яну 2007, 21:35

:roll: моля за извинение за допуснатите правописни грешки и най-вече "събедният" да се чете "съДеБният" :lol:
millenna
Младши потребител

Мнениеот pipeli » 10 Яну 2007, 21:38

Жалбата чрез канцеларията на РС до ОС ли да е или чрез канцеларията на СИ
pipeli
Младши потребител

Мнениеот millenna » 10 Яну 2007, 22:08

Жалбата се подава чрез съдебния изпълнител до Окръжен съд. Следва да я подадете в регистратурата на съответния районен съд, където се дава входящ номер и се предава по номера на изпълнителтого дело на съответния съдебен изпълнител, за да може той да я предвижи. Което означава, че в жалбата трябва да посочите номера на изпълнителното дело :roll:
millenna
Младши потребител

Мнениеот millenna » 10 Яну 2007, 22:16

Всъщност ако окръжният съд спре публичната продан и отмени действията на събедния изпълнител по обявяване на търга, после ще може съпругът ви да спаси цялото ви жилище, ако заплати съгласно заключението на вещото лице стойността на половината имот... ама това по-нататък, да не ви затормозяваме и объркваме отсега... успех, действайте!
millenna
Младши потребител

Мнениеот millenna » 10 Яну 2007, 22:18

айде пак съм написала "съБедния" вместо "съДеБния" :lol: тая грешка явно ще ме преследва днес :evil:
millenna
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ