- Дата и час: 10 Мар 2025, 19:10 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Как може да се съди държавата?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
47 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
бях на 19 години когато баща ми почина,брат ми на 26, майка ми за моя изключителна радост си е жива и здрава. Колкото до това дали нещо ние обяснено или казано преди делото- адвокатът ни ни е викал 1 път да ни обяснява- и нищо не ни обясни... По време на делото ни казаха че нямаме думата в това споразумение, въпреки че попитахме.
- dilime
- Младши потребител
Вие, dilime, както и брат Ви, сте били навършили пълнолетие към момента на смъртта на баща Ви. Законът е такъв - само ненавършилите пълнолетие деца, които са били издържани от починалия, имат право на граждански иск за нанесени неимуществени вреди за претърпените болки и страдания.Ето защо не са Ви конституирали като страни в процеса.
Но, майка Ви, като преживяла съпруга, има право на иск за неимуществени вреди срещу виновника за смъртта на баща Ви. Майка Ви беше ли ангажирала адвокат?
Но, майка Ви, като преживяла съпруга, има право на иск за неимуществени вреди срещу виновника за смъртта на баща Ви. Майка Ви беше ли ангажирала адвокат?
- Sarra
- Потребител
Sarra написа: ...Законът е такъв - само ненавършилите пълнолетие деца, които са били издържани от починалия, имат право на граждански иск за нанесени неимуществени вреди за претърпените болки и страдания.Ето защо не са Ви конституирали като страни в процеса....

СПРАВКА в НПК:
Лице, което може да участва като частен обвинител:
Чл. 76. Пострадалият, претърпял имуществени или неимуществени вреди от престъпление, което се преследва по общия ред, има право да участва в съдебното производство като частен обвинител. След смъртта на лицето това право преминава върху неговите наследници.
...
Лице, което може да участва като граждански ищец:
Чл. 84. (1) Пострадалият или неговите наследници, както и юридическите лица, които са претърпели вреди от престъплението, могат да предявят в съдебното производство граждански иск за обезщетение на вредите и да се установят като граждански ищци.
Sarra, kъде и в кой нормативен акт прочетохте нещо, което да потвърждава мнението Ви ???????
Можете ли да ми кажете кои субекти на наказателния процес са страни по наказателно дело от общ характер ??? Абревиатурата НПК позната ли Ви е ???
- kursant_amvr
- Потребител
Искате да съдите ДЪРЖАВАТА. Доколкото се разбира от писаното вие не сте доволни от съда, респ. прокуратурата. Как ще съдите съда. Абсурд. Или ще съдите прокурора. Също абсурд. Значи ако не сте доволни обжалвате в по-горната инстаенция и след време ще стигнете до последната инст. И край. Така е в правовата ДЪРЖАВА.
- todorst
- Потребител
todorst написа:Искате да съдите ДЪРЖАВАТА. Доколкото се разбира от писаното вие не сте доволни от съда, респ. прокуратурата. Как ще съдите съда. Абсурд. Или ще съдите прокурора. Също абсурд. Значи ако не сте доволни обжалвате в по-горната инстаенция и след време ще стигнете до последната инст. И край. Така е в правовата ДЪРЖАВА.
Todorst, запознайте се със:
1. Конституция на Република България
2. Европейска конвенция за защита правата на човека и основните свободи, ратифицирана от Република България на 31.07.1992 г., обнародвана в ДВ, бр. 80 от 02.10.1992г.
Обърнете специално внимание на чл. 6 ЕКЗПЧОС и чл. 5, ал. 4 КРБ и чл. 28 КРБ.
След това си помислете, дали условната присъда за виновно отнемане на човешки живот е спазване на правото на справедлив съдебен процес по отношение гражданските права на авторката на темата. Освен това си помислете дали тази присъда хармонира с принципа възприет от КРБ и международните правни стандарти, че посегатеслтвото над човешки живот се преслевдва, като НАЙ-ТЕЖКО престъпление.
А и най-накрая си помислете, какво значение има, иначе смело употребеният от Вас израз "правова държава". Защото, господине, формалното спазване на законите, само по себе си НЕ Е признак на правовата държава. Още повече, когато тези закони създават доволно количество предпоставки за неспрадведливи съдебни решения.
- kursant_amvr
- Потребител
Драга ми dilime,
безумията които се изписаха във форума по твоя случай са в състояние да объркат всеки. Безкрайно любопитно ми е какъв съвет ти е дала прокуроршата, която почти докрая не успя да разбере ,че се касае за споразумение, понеже си бе втълпила /кой знае защо/, че е имало съкратена процедура.
Както вече потретвам ))) единственото, което можеш да направиш е напишеш молба до прокурора/Окръжния или Главния/ и да поискаш да сезират ВКС за възобновяне на делото.
Другият ти вариант е да съдиш държавата тъй-като, ако не си конституирана и не си дала съгласие за споразумението- действително е налице нарушение по чл.6 от ЕКПЧ. В този случай не е необходимо да искаш възобновяване, тъй-като извънредните способи не е задължително да са изчерпани при завеждане на дело в Страсбург. Докато получиш справедливост обаче, ще минат пет и повече години.
Ако искаш се съобрази с казаното от мен, ако не приятно лутане във форума.
Все пак Успех и сбогом на темата ))).
безумията които се изписаха във форума по твоя случай са в състояние да объркат всеки. Безкрайно любопитно ми е какъв съвет ти е дала прокуроршата, която почти докрая не успя да разбере ,че се касае за споразумение, понеже си бе втълпила /кой знае защо/, че е имало съкратена процедура.
Както вече потретвам ))) единственото, което можеш да направиш е напишеш молба до прокурора/Окръжния или Главния/ и да поискаш да сезират ВКС за възобновяне на делото.
Другият ти вариант е да съдиш държавата тъй-като, ако не си конституирана и не си дала съгласие за споразумението- действително е налице нарушение по чл.6 от ЕКПЧ. В този случай не е необходимо да искаш възобновяване, тъй-като извънредните способи не е задължително да са изчерпани при завеждане на дело в Страсбург. Докато получиш справедливост обаче, ще минат пет и повече години.
Ако искаш се съобрази с казаното от мен, ако не приятно лутане във форума.
Все пак Успех и сбогом на темата ))).
- ares
- Младши потребител
47 мнения
• Страница 3 от 3 • 1, 2, 3
|
|