начало

Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент Пенсиониран прокурор към членовете на ВСС: Пожелавам ви да дочакате този щастлив момент

Некоректен търговец

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Некоректен търговец

Мнениеот Gacony » 27 Сеп 2009, 11:47

Здравейте! Моля Ви да ме насочите как да процедирам в следния случай. На собственик на фирма ЕООД, занимаващ се с изкупуване, преработка и търговия на дървен материал преди Нова година /декември месец/, упълномощен от 6 роднини, продадох около 90 кубика трупи. До ден днешен не плаща! Чакал превод - превод още няма! Поставен съм в ролята на съмнителен субект, т.е. - упълномощилите ме роднини си мислят че съм взел парите и се ослушвам. Бихте ли ми казали как да постъпя, моля Ви! Разполагам само с билетите за извоз на трупите от съответната фирма на некоретния търговец. Може би да тръгна с Нотариална покана или..... Дали тези билети за извоз са достатъчни за завеждане на дело.
Предварително благодаря за отговорите!
Хубав ден!
Gacony
Младши потребител

Re: Некоректен търговец

Мнениеот Гост. » 27 Сеп 2009, 12:37

Електронен билет ли издадохте или превозен билет от кочан?
Всъщност и двете доказват законният произход на дървесината- от кой отдел, какво количество, какъв вид дървесина, в колко часа на коя дата сте предали на кого( трите имена, вкл. и номер на МПС) посоченото количество дървесина. Ако сте попълнили коректно реквизитите на превозния билет, разбира се.
За да ви дам отговор ще помоля за повече факти (предполагам трупите са от частна гора)...
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Gacony » 27 Сеп 2009, 20:00

Уважаеmа Poli_g,
Благодаря ви че откликнахте на питането ми. Издаден бе електронен билет на терминал от горския в един екземпляр. За да извози шофьора трупите му е необходим този билет в случай на проверка. Аз де факто нямам в момента билета, но винаги мога да отида в Горското стопанство и взема дубликат. Няма проблем в този случай. Да, отнася се до частна гора, маркирана, тресирана, с позволително за сеч и извозване, както си му е редът. Всичко е законно. Благодаря за помощта!
Лека вечер!
Gacony
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 27 Сеп 2009, 20:13

Така и трябва- 59, ал.15

Терминала съхранява данните много дълго време, отделно от това в ГС трябва да има поне още два екземпляра от този билет( горските ги отчитат в края на всеки месец и данните се въвеждат отново в централизираната система), но имате проблем- в него не се сочи цена, което не е във ваша полза.
Ще се наложи да изпратите покана, билета доказва, че сте предали собствеността върху трупите на представител на фирмата, но не и цената на сделката.
В едно бъдещо съдебно производство ... цената ще ви е проблем, не друго, защото билета не е фактура.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Gacony » 28 Сеп 2009, 00:08

Благодаря Ти Poli_g! Понятно е, че ще възникне въпроса какъв е бил пазарлъка. Не може ли за момента да се вземат базисните изкупни цени на ГС? На същото лице няколко месеца преди това продадох количество трупи, които той ми изплати без да съм подписвал разписка за получената сума. Аз не съм непочтен тип, но някой друг би предявил иск и за тези вече платени трупи, но това е между другото. По всичко личи, че май разправийте са излишни. Ти какво би ме посъветвала? Да не заведем дело и при евентуално спечелване да ни изплати по 10 лева за кубик първи клас? Благодаря ти!
Gacony
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 28 Сеп 2009, 00:28

Е, не!

Според мен е време да се срещнете и да говорите с купувача, ако не се съгласи да Ви изплати сумата, тогава предприемате нужното.
Отделно, мен ако питате :idea: , не ви е нужно да претендирате стойност на продажна цена от временен склад на ГС( не знам дали сте наясно, но има указания цените главоломно да се свалят, което е алогично, според мен ако имаш пазар, но някаква политика се прокарва отново 8) ), а това което сте договорили.
Има начини да се докаже.

п.п. А съвсем в страни- това да имате частна гора си е бреме. Най-късно есента на следващата година трябва да засадите фиданки, за да възстановите отсеченото- вярвам сте наясно колко средства ще са нужни за цялото ЛКМ.
А после и колко ( време и пари) за отглеждане, за да се достигне дървесна зрялост и да имате нов добив... но ако продаденото не си струва нервите- преценете сам( 10 пр.к.м. по 42 лв.).
Гост.
Старши потребител

Мнениеот DEKAH » 28 Сеп 2009, 09:43

Само да вметна, че не купувача е некоректен, а Вие. Вие, като продавач е трябвало да обективирате постигнатото съглашение в писмена форма, като в договора за покупко-продажба е трябвало да уточните количествата, цената, начина и сроковете за плащане. Трябвало е да изготвите приемо-предавателен протокол за предадената от Вас дървесина с датата на предаване. Така задачата по събиране на вземането + лихвите, който ви се полагат за забавянето, щеше да е лесна работа.

Преди да правите каквото и да е се консултирайте. Все някой ден ще установите, че 30-40 лв. дадени на адвокат или човек с юридическо образование ще Ви спестят хиляди левове и доста от ценното Ви време.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 28 Сеп 2009, 09:51

Деки, прав си в голяма част от изложеното - само ще вметна, че не е нужен приемо- предавателен протокол( билета доказва предаване на вещта, ерго- прехвърляне на собствеността), проблемът е цената и как е уговорено плащането.
А сама по себе си сделката е неформална... но за доказване- проблем ще има.

п.п. сега се сетих- прокуратурата, в едни указания, приема че Е фактура... :mrgreen:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Gacony » 28 Сеп 2009, 11:09

Благодаря за отговорите! Въпросното лице изкупило трупите не казва, че няма да плати, а казва, че чака превод. Дори не иска да седнем на маса да изчислим каква е сумата след като сме говорили декември месец за цената. Всички индикации са, че няма намерение да плаща.
@Poli_g, не виждам как ще се докаже за каква сума сме се договорили, но с това което ми пишеш за засаждане на фиданки направо ме шашкаш! Имаме около 100 декара гори на името на покойните вече татко и чичо. От двете страни сме по 3-ма наследници, т.е. майка, аз и брат ми и стринка и братовчедите. Ако за тези гори трябва да плащам, аз съм готов доброволно да се откажа от моя дял, стига да е възможно. Не искам нито мед, нито жило.
@ДЕКАН, в провинцията не се практикува подписване на каквито и да е протоколи. Работи се на доверие, понеже хората се познават. Никой на който продаваш материал няма да подпише договор за покупко-продажба. Просто няма да ти изкупи продукцията. Не случайно толкова народ е изгорял и чака дано някой нещо му даде, но не плащат. Все казват, че нямат. Такава е системата, какво да се прави!
Gacony
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 28 Сеп 2009, 12:20

:roll: Ми аз съм си такава ( така твърдят злите езици :P ) :lol: :lol:

... вие и частен лесовъд няма да имате на договор - инак би ви обяснил...
А като ви чета говорите само за гола сеч, не ПЕВ... май ще се наложи да питате в ДГС за какво иде реч. За да сте подготвен, не друго.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Gacony » 28 Сеп 2009, 12:28

Poli_g, това последното хич не го разбрах. "А като ви чета говорите само за гола сеч, не ПЕВ...". Какво е това ПЕВ? Говоря за изсечени трупи, които са маркирани. Не става дума за гола сеч!
Хубав ден и успешна седмица!
Gacony
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 28 Сеп 2009, 19:28

Тъкмо се върнах в темата, за да обясня и вие с тези удивителни... :roll:?!?

Ще нанеса единствено корекция в две отношения- Гората ви е с площ по-малка от 500декара( сега видях, че сте написали 100), което ви освободи от лесовъд.
За възобновяването- зависи от сечта.
Останалата проблемация по сделката ще си решите сам, ведно с препинателните знаци.

Спорна седмица.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот kayak1 » 28 Сеп 2009, 21:51

Здравейте,
аз се намирам в сходна ситуация като Gacony, но ми направи впечатление че poli_g говори за едни указания на прокуратурата, в които се приема че извозният билет "Е фактура", ако съм разбрал правилно. Някой знае ли нещо повече за тези указания?
kayak1
Нов потребител

Мнениеот Gacony » 29 Сеп 2009, 17:55

Благодаря за обясненията!
Пожелания за спорна седмица и от мен!
Gacony
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ