начало

ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата

увеличаване на капитала на АД

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

увеличаване на капитала на АД

Мнениеот stass » 06 Окт 2009, 16:10

Колеги, вижте до какъв казус стигнах: имам едно АД, което е с определен капитал. Единият от акционерите преди време е дал заем на това АД. Сега искат да си увеличат капитала, но за сметка на заема и лихвата. Тоест в увеличението да участва само заемодателят, да се увеличи капитала със заетата сума и начислената лихва. АД-то няма да има задължение да връща сумата, а акционерът-заемодател ще придобие още акции,съобразно размера на заетата сума + лихва и номиналната стойност на акциите. Според вас трябва ли да правя оценка на апортна вноска или не от вещи лица. Само да отбележа, че имам случаи, вкоито ООД увеличава капитала си със стойността на доп. парична вноска от съдружниците без оценка на вещи лица- само на база ГФО и единодушно решение..
stass
Младши потребител

Re: увеличаване на капитала на АД

Мнениеот stass » 06 Окт 2009, 17:12

Ммдам, обаче в допълнение на казаното по-горе сега се натъкнах на едно решение на ВКС от 2004г., в което се казва, че 195 ТЗ е неприложим в други случай, совен ако се касае за истинска покупко-продажба, тоест акционерът купува- дава пари- за акциите, а не и в случаите на непарчина вноска или както съм аз с вземане от дружеството- нещо в този дух казва решението... Някакви идеи? Някой?... или подобни казуси..
stass
Младши потребител

Мнениеот zoom » 06 Окт 2009, 18:14

Няма нищо сложно - става с апорт.
zoom
Потребител

Мнениеот toti99 » 07 Окт 2009, 11:18

А как ще се определи цената на новите акции и колко бройки да бъдат.

Сега имаш - заем с лихви да кажем - 50 000 лева.

С колко броя акции трябва да се увеличи капитала- с 10 000 х 5 лева,
с 5000 х 10 лева, с 1000 по 50 лева и т.н.

След време ако реши да ги продава трябва да се определи цена на придобиване за да се определи резултата от продажбата. Сигурно не е публично дружество та затова е важно предишното изречение.
toti99
Потребител

Назад към Взаимопомощ