начало

ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата

Помощ: Изнудват ме ! - Въпрос относно права.

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помощ: Изнудват ме ! - Въпрос относно права.

Мнениеот zo0r7y » 09 Дек 2009, 23:05

Здравейте.

Направих си регистрация в сайт. В този сайт можеш да закупуваш разни неща чрез пейпал.

Поради някакъв бъг в системата аз закупих онлайн точки с ,които след това играх на доста по-ниска цена от реалната.

След 2 часа получих обаждане от администратора на сайта ,който ме заплаши че, поради този бъг ще ме обвини за измама и ме изнудва да му платя 300лв за да него направи.

В случея аз немога да докажа ,че е неволна грешка ,но и той неможе да докаже обратното.

- При регистрация в сайта има права с ,които аз се съгласих.

Ето ги и тях ( касаещи случея ):

Организаторът може по всяко време временно или трайно да дисквалифицира потребителя. Потребителите биват дисквалифицирани, когато според разумната преценка на Организаторът даден потребител е нарушил нормативните разпоредби или правата на трети лица. Дисквалифицирането може да бъде наложено и, ако Организаторът има друг оправдан интерес от това с оглед на защитата на другите потребители или за предотвратяване на манипулация, в частност, ако наддаванията не бъдат заплащани, при използване на всякакъв вид софтуер за или скрипт за манипулиране, както и при създаване на няколко потребителски акаунта от един и същ потребител.

Ta... какво може да ми направи? Може ли да ме осъди и да се разправя с полиция или не ?
zo0r7y
Нов потребител

Re: Помощ: Изнудват ме ! - Въпрос относно права.

Мнениеот inspectora » 09 Дек 2009, 23:20

... поредният ... ами използването на бъг си е измама от всякъде ... т.е. престъпление ...
... изнудването - в случая заплаха да се упражнят законни права /а именно да те обвини за измама/, ако не му дадеш нещо което не му се полага /а именно 300-та лева/, също е престъпление ...

В случая и двамата - и ти и администратора, сте за съд и присъда ...

:lol: :lol: :lol:

/аналогичен сучай с този на бившия директор на ГЗ и аверчетата на дон цеци - там сега и "двете замесени страни" ще са подсъдими.../
inspectora
Активен потребител

Мнениеот zo0r7y » 09 Дек 2009, 23:25

Но все пак може ли наистина да направи нещо?

Може ли да ме осъди при положение че няма доказателства ?

Факт е ,че пише ,че съм платил по-малко от дължимото ,но няма доказателство ,че не е бъг в системата.

Няма доказателство ,че съм ползвал специален софтуеър.
zo0r7y
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Дек 2009, 00:04

Като практикуващ юрист, следва да Ви кажа, че няма опасност от дело или щета за Вас.

Лошата или добрата новина е - че ще трябва да проконсултирате с адвокат, като дано да е търпелив да издържи - 1-2 месеца, години, ако има претенции човека насреща.

Психологическата граница е около 3 000 лева - ако сте прескочили този праг, може да очаквате неприятности.

Ако искате посетете адвокат, на принципа - "чук и бег", ако искате плащайте, но по принцип пожар се гаси в началото.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот zo0r7y » 10 Дек 2009, 00:07

Става въпрос за бъг в системата на техния сайт.

Вместо да заплатя 250лв за дадени кредити аз заплатих 1 лев. ( възползвах се от бъг-а ).

Следователно той ме заплаши с властите и ме изнудва да платя 300 лв заради тази моя постъпка.

Значи казвате че няма вероятност да ми направи нещо ?

При положение че липсва каквото и да е доказателство за използване на манипулиращ софтуеър от моя страна ?
zo0r7y
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Дек 2009, 00:36

Няма никаква опасност, стотици са случаите на грешни сметки - вместо 10 лева, продавачката таксувала 1 лев.

Топката е в касиера, а не в купувача.

Иначе - като бъг, не знам конкретно.

А иначе - "На баба ти хвърчилото" е международен израз, с който се изразява солидарност със загубилите в търговията.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот zo0r7y » 10 Дек 2009, 02:08

Мерси за отговорите.

Бях притеснен но вече съм ОК :)

Лека вечер and Have Fun :D
zo0r7y
Нов потребител

Мнениеот korry » 10 Дек 2009, 08:57

администраторът не те е изнудвал според мен
имате спор и той ти е предложил споразумение като е споменал възможността нещата да опрат до съда
(за неплатени кредити в писмата винаги пише - плати или съд - това изнудване ли е?)

нещата са около т нар "бъг" в системата.
Предполагам че става въпрос за онлайн търг.
Предполагам че си спечелил по правилата.
Мътно е единствено придобиването на т нар "точки" с които си го спечелил (които явно се явяват и някакво платежно средство прието от организатора на търга)
абе, интересен случай
според мен истината е някъде в Общите условия за ползване, които си "подписал" с регистрацията си и в Правилата за тези "точки"
В правилата сигурно пише нещо за използване на допълн. софтуер (което според теб е недоказуемо)
Дай малко повече инфо на какво основание се чувстваш спокоен :)
Жалба до Адм съд - 10лв
Жалба до ВАС - 5лв
Жалба до Страсбург - 0лв
Да осъдиш България - БЕЗЦЕННО!
Изображение
korry
Потребител

Мнениеот usra_ovcova » 10 Дек 2009, 08:59

inspectora написа: :lol: :lol: :lol:

/аналогичен сучай с този на бившия директор на ГЗ и аверчетата на дон цеци - там сега и "двете замесени страни" ще са подсъдими.../

ДАЛИ ? А, ДАНО !!!
usra_ovcova
Потребител

Мнениеот zo0r7y » 10 Дек 2009, 13:10

Korry-

Да за търг е ,но не съм спечелил нищо.

Просто докато играх ми се обадиха да ми кажат ,че ми блокират акаунта заради този бъг с който купих точки на по-ниска цена.

Аз се съгласих и ми блокираха акаунта. След 30 мин пак ми се обади и ми казва:

"Абе знаеш ли кво.. реших че дължиш 300лв понеже си се възползвал от тая мизерия с точките". .. и така натата..

А относно правилата с които съм се съгласил касаещи тези точки са:

-----------------------------------------------------------------------------------------

Чрез отправянето на поръчка чрез сайта на Организатора, потребителят декларира, че има законовата дееспособност да сключва задължаващи договори, както и че е навършил 18 години.

Служителите и роднините на служителите на -------- нямат право да участват в организираните търгове, промоции и/или продажби на стоки.

Регистрацията в сайта на Организатора е задължителна за участие. Само регистрираните потребители,могат да ползват всички функции и другите възможности на Организатора. Поради тази причина Организаторът препоръчва всички потребители да се регистрират. Всеки потребител може да се регистрира само веднъж с пощенския си адрес (само с действително местожителство). В рамките на регистрационния процес, потребителят трябва да избере потребителско име. Потребителското име не може да накърнява благоприличието или да нарушава правата на трети страни. Свързаната с регистрацията парола, трябва да се пази в тайна от потребителя. Потребителските акаунти, създадени при регистрацията, не подлежат на прехвърляне. При злоупотреба с потребителския акаунт, във вреда на трети страни или във вреда на Организатора, това задължително води до дисквалифициране на потребителя и съобщаване за престъпление. По принцип, потребителят носи отговорност за всички дейности, осъществявани при използване на потребителския акаунт и свързаната с него парола.

Организаторът може по всяко време временно или трайно да дисквалифицира потребителя. Потребителите биват дисквалифицирани, когато според разумната преценка на Организаторът даден потребител е нарушил нормативните разпоредби или правата на трети лица. Дисквалифицирането може да бъде наложено и, ако Организаторът има друг оправдан интерес от това с оглед на защитата на другите потребители или за предотвратяване на манипулация, в частност, ако наддаванията не бъдат заплащани, при използване на всякакъв вид софтуер за или скрипт за манипулиране, както и при създаване на няколко потребителски акаунта от един и същ потребител.

Освен това, Организаторът запазва правото си, по свое усмотрение да ограничава броя търгове, в които даден потребител може да участва или които може да спечели, с оглед на равнопоставеността на всички потребители.

Правата за наддаване, т.н. “кредити”, трябва да бъдат закупени от потребителя преди онлайн наддаването. Единствено регистрирани потребители могат да използват удобната възможност за онлайн наддаване, като могат да закупят кредити при актуалните към дадения момент цени, които могат да бъдат видени в графата “Купи кредити” и "Кредитни пакети". Наддаванията се заплащат авансово. Когато кредитите бъдат закупени и прехвърлени в акаунта на потребителя, това създава договор за закупуване. Фактурната стойност за тази сделка се дължи незабавно.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Плащането може да бъде извършено чрез системата за плащане ePay, Paypal, чрез SMS и с ваучер и по правилата описани в секцията КУПИ КРЕДИТИ.

Относно софтуеър-а. Да недоказуемо е. Той неможе да докаже че съм ползвал но и аз немога да докажа че съм. Което води до това че той е отговорен за този бъг понеже той е отговорен за администрацията на сайта.

Не е ли така ?
zo0r7y
Нов потребител

Мнениеот satir » 10 Дек 2009, 14:05

zo0r7y написа:... Което води до това че той е отговорен за този бъг понеже той е отговорен за администрацията на сайта.

Не е ли така ?

не, не е така. той не е отговорен за този бъг, отговорен е, че не го е открил и фиксирал увреме. те бъговете затова са бъгове, щото са птробив в софтуера. просто, като не си администрира сайта добре ще си понася и загубите. съвсем по друг начин стои въпроса, ако си му хакнал сайта и бъга е твое дело.
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот zo0r7y » 10 Дек 2009, 14:22

satir написа:
zo0r7y написа:... Което води до това че той е отговорен за този бъг понеже той е отговорен за администрацията на сайта.

Не е ли така ?

не, не е така. той не е отговорен за този бъг, отговорен е, че не го е открил и фиксирал увреме. те бъговете затова са бъгове, щото са птробив в софтуера. просто, като не си администрира сайта добре ще си понася и загубите. съвсем по друг начин стои въпроса, ако си му хакнал сайта и бъга е твое дело.

Но аз не съм ползвал софтуеър за това. Просто при прехвърлянето от сайта в пейпал след заплащането ме таксува по-малко.

Той бъга стана от гледна точка на пейпал и прехвърлянето от неговия сайт към пейпал чрез който заплатих.
zo0r7y
Нов потребител

Мнениеот korry » 10 Дек 2009, 16:18

предупреди пейпал за този търговец-организатор
заплаши го да ти върне парите които си похарчил чрез пейпал :D :mrgreen:

доколкото разбирам ти си похарчил Хлв чрез пейпал и си получил неправомерно Укредита (но без твое активно участие, просто системата е била така настроена)

Организаторът решава че твоя потребителски акаунт е извършил действия в негов ущърб и те дисквалифицира (съгласно правилата на организатора, с които си се съгласил)

Ти можеш да искаш компенсация за това че ти липсват Хлв, а насреща не си получил нищо (освен ядове и заплахи за съд по телефона)

Така че предупреди пейпал, че си имал вземане даване с нечестен Търговец (в твоя случай Организатора) Прати на Организатора копие от жалбата си до Пейпал. Поискай обезщетение да ти се върне сумата от Х лв :mrgreen:
Жалба до Адм съд - 10лв
Жалба до ВАС - 5лв
Жалба до Страсбург - 0лв
Да осъдиш България - БЕЗЦЕННО!
Изображение
korry
Потребител

Мнениеот zo0r7y » 10 Дек 2009, 16:42

korry написа:предупреди пейпал за този търговец-организатор
заплаши го да ти върне парите които си похарчил чрез пейпал :D :mrgreen:

доколкото разбирам ти си похарчил Хлв чрез пейпал и си получил неправомерно Укредита (но без твое активно участие, просто системата е била така настроена)

Организаторът решава че твоя потребителски акаунт е извършил действия в негов ущърб и те дисквалифицира (съгласно правилата на организатора, с които си се съгласил)

Ти можеш да искаш компенсация за това че ти липсват Хлв, а насреща не си получил нищо (освен ядове и заплахи за съд по телефона)

Така че предупреди пейпал, че си имал вземане даване с нечестен Търговец (в твоя случай Организатора) Прати на Организатора копие от жалбата си до Пейпал. Поискай обезщетение да ти се върне сумата от Х лв :mrgreen:

Чак до заплахи няма да стигам ( ще си поговорим да ме остави на мира ).

Ще запиша разговора как той се опитва да ме накара да му платя. Ще му кажа че мога лесно да подам жалба срещу него с доказателствата за изнудването му и се надявам да ме остави намира :)

Мерси за помощта отново :)
zo0r7y
Нов потребител

Мнениеот SashkoS » 10 Дек 2009, 17:23

Нямам квалификацията да давам компетентен съвет, но ми хрумна една аналогия.

Отивам в магазина. Отнякъде съм разбрал, че продавачката има временна слепота с лявото око. Купувам стока за 105 лева, подавам банкноти по 100 и 5 и докато тя гледа надясно прибирам 100-те лева. Т.е. възползвам се от "бъга" в зрението и. Собственикът се оказва, че има монтирана камера, която ме е заснела, че съм платил само 5 лева. И сега ме изнудва заради това, че аз съвсем, ама съвсем честно съм платил нещо, продавачката ми го е дала и не е протестирала докато изляза от магазина!

Ама какви хора само! Дали възможност да платиш 5 лева за стока за 105 и после ти искат пари!...

А дали и в този случай ще посъветвате "потърпевшия" да сезира примерно Комисията за защита на потребитяля? Защото това може да се разглежда като временна "промоция", която после собственика отказва да признае...
SashkoS
Потребител

Мнениеот zo0r7y » 10 Дек 2009, 17:33

SashkoS написа:Нямам квалификацията да давам компетентен съвет, но ми хрумна една аналогия.

Отивам в магазина. Отнякъде съм разбрал, че продавачката има временна слепота с лявото око. Купувам стока за 105 лева, подавам банкноти по 100 и 5 и докато тя гледа надясно прибирам 100-те лева. Т.е. възползвам се от "бъга" в зрението и. Собственикът се оказва, че има монтирана камера, която ме е заснела, че съм платил само 5 лева. И сега ме изнудва заради това, че аз съвсем, ама съвсем честно съм платил нещо, продавачката ми го е дала и не е протестирала докато изляза от магазина!

Ама какви хора само! Дали възможност да платиш 5 лева за стока за 105 и после ти искат пари!...

А дали и в този случай ще посъветвате "потърпевшия" да сезира примерно Комисията за защита на потребитяля? Защото това може да се разглежда като временна "промоция", която после собственика отказва да признае...

Опитваш се да кажеш че? :)
zo0r7y
Нов потребител

Мнениеот p_dyan » 10 Дек 2009, 22:15

Айде стига шашкане, нищо няма да излезе от този случай
, спокойно.
p_dyan
Потребител

Мнениеот voltron » 11 Дек 2009, 16:25

Опитваш се да кажеш че?

Ти за неоснователно обогатяване чувал ли си. Никой не те изнудва и така нататък а те информира за последствията. Въпросния сайт с p ли започва :roll: .
И не слушай корито - той добре няма да свърши.
If you are good at something, never do it for free.
voltron
Потребител

Назад към Взаимопомощ