начало

ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата ВАС отхвърли жалбата срещу последното увеличение на минималната заплата

Държавни марки

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Държавни марки

Мнениеот shopov » 20 Яну 2010, 16:28

Редовно при заплащането на глоби, държавни такси и др. от административните органи изискват копие от платежно нареждане, законът дава възможност да се заплаща и с държавни марки без комисионни за банките(твърде често по високи от самата такса), но досега в нито една институция не са ми били предлагани и двете опции или платежно или държавна таксова марка лепната на гърба на документа.
Някой ползвал ли е такъв тип средство за разплащане и в какви случаи?
Как се отнася администрацията към това?
Поздрави,
shopov
Младши потребител

Re: Държавни марки

Мнениеот Гост. » 20 Яну 2010, 17:03

Колега, миналата година ми се наложи да изследвам този въпрос.
Скромното ми заключение е , че е възможно плащане с ДТМ за сумата до 20.00лв. ( редица изменения, но е наличен пропуск, по силата на който е позволено за тази сума).
Ползвала съм, и ползвам, когато намеря ДТМ за преписи от протоколи- до сега не са ми отказвали в районен и окръжен съд.
Пред различни администрации ( КАТ, община и прочие) не съм.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот shopov » 20 Яну 2010, 17:09

Благодаря за информацията, но нормативно регламентирано ли е ограничението от 20 лв., което цитирате, аз нищо не открих по въпроса.
Тънката ми мисъл е не можем ли да прескачаме банките?И ако аз се пробвам да платя нещо над 20 лв. с ДТМ могат ли да не ми приемат плащането - т.е. да ми кажат че ДТМ не са законно платежно средство над посочената сума.
shopov
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 20 Яну 2010, 17:27

Вече не помня колко НА прочетох тогава, но въпросът се свеждаше до деноминацията. След нея точно тази сума остава. Не съм правила опити за по-голяма( няма протокол от 201 листа :wink: ).
Прибягвам до този начин, защото за фотокопие от протокол( често комплектовам по този начин делата си) трябва да преведа сумата от... 1-2 лв., а банковия превод ми е 3.50. Когато взимам за толкова дела - банковият превод не е сума за пренебрегване, след като е личен разход за мен.
За преписи от СР не се пазаря.

Трябва да призная, че първият път срещнах отпор от съдебният състав ( и деловодителка) - устно. В крайна сметка получих резолюция- да се издаде.
После- въпрос на навик.

Но и ДТМ трудно намирам...
Гост.
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ