начало

По казуса с Нойзи: СГС видя лоша техника в НК за отнемането на колите, но не и проблем с Конституцията и ПЕС По казуса с Нойзи: СГС видя лоша техника в НК за отнемането на колите, но не и проблем с Конституцията и ПЕС

плащане на съдебни разноски

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

плащане на съдебни разноски

Мнениеот nv_raia » 13 Фев 2010, 12:03

След взлязло в сила решение на ВКС по гр.дело, съм осидена да заплатя на другата страна по делото съдебни разноски. Решението е от месец юни миналата година, до този момент никой не ме е потърсил да ги плащам. Какъв е реда за плащането на тези разноски, има ли срокове в които ако не се платят се погасяват по давност,дължат ли се лихви?
Предварително Благодаря!
nv_raia
Нов потребител

Re: плащане на съдебни разноски

Мнениеот Melly » 13 Фев 2010, 12:50

nv_raia написа:След взлязло в сила решение на ВКС по гр.дело, съм осидена да заплатя на другата страна по делото съдебни разноски. Решението е от месец юни миналата година, до този момент никой не ме е потърсил да ги плащам. Какъв е реда за плащането на тези разноски, има ли срокове в които ако не се платят се погасяват по давност,дължат ли се лихви?
Предварително Благодаря!

Най-добрият длъжник е този, който плаща навреме. Не се мотайте, а изпълнете!
.... докато не е "забременял" дългът ви. После ще ви бъде тежичко :idea:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот nv_raia » 13 Фев 2010, 13:18

Не ми помогнахте с този отговор. Къде да ги платя - да ги дам в брой на лицето срещу разписка ли, или по каква сметка да ги внеса - на окръжния съд, на съдия изпълнител или как?
nv_raia
Нов потребител

Мнениеот jiji2 » 13 Фев 2010, 21:11

Вие нямахте ли си адвокат по делата? Защо не го попитате за тези неща? Преди всичко, ако мога да прочета решението на съда бих могла и да отговоря на въпроса Ви, но в случая това няма как да стане. Общо казано, ако на другата страна са присъдени разноски, трябва да ги платите съответно на нея. Начина избирате сама - по банковата сметка, ако я знаете, или с пощенски запис, в който изписвате задължително за какво е сумата, по кое дело, или просто ги давате "на ръка", а получателят Ви подписва разписка, че ги е получил... Но, има и вероятност другата страна изобщо да не знае за тези разноски, че са й присъдени и никога да не си ги поиска. Ако до 5 години не направи това, ще загуби възможността да ги събира принудително. Риска е за ваша сметка - вие сама си преценете.
jiji2
Потребител

Мнениеот ne6toi » 15 Фев 2010, 21:19

и аз да питам нещо по темата:
Ако съм осъден да заплатя разноските по дело, след това съм открил банкова сметка на кредитора и съм му ги превел БЕЗ ДА ИНФОРМИРАМ КРЕДИТОРА за това, но той в последствие образува изпълнително дело за събирането на тези си разноски/защото от банката разбира се не са длъжни да го информират, че съм му превел сумите/, то изпълнителното дело несъмнено ще се прекрати. Ще дължа ли аз разноските за образуването на това изпълнително дело, защото кредиторът ми го е образувал, тъй като аз не съм го уведомил за банковия превод и той е нямало от къде да знае, че дължимата сума му е била преведена преди образуване на изпълнителното дело?
ne6toi
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer3 » 15 Фев 2010, 21:37

Може и така, но може и да загубите ако направите така, както описвате.

По мое мнение, съдът ви учредява един дълг. За да не сте в забава, трябва да поканите кредитора да получи плащането. Как - не е ад солемнитатем, а ад пробационем. Само при забава на кредитора, което е явява факт от обективната действителност, можете да действате с банкова сметка, според мен.

От влизане в сила на решението в частта за разноските (което е на практика при влизане в сила на решението), сте в забава.

Това да вкарате сумата по сметка в банка е начин на плащане. Но може да се изтълкува и обратно - зависи от кредитора по случая.
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот ne6toi » 15 Фев 2010, 23:59

След като не е посочена дата на плащане, за настъпване на забавата /респективно и започването на натрупване на мораторната лихва/ не е ли необходима изрична покана?
ne6toi
Нов потребител

Мнениеот jiji2 » 16 Фев 2010, 20:20

Ама, нали е осъден? За каква покана повече иде реч? Лицето, в чиято полза са присъдени разноските, просто ще си извади изпълнителен лист и ....
jiji2
Потребител

Мнениеот Гост. » 16 Фев 2010, 21:11

ne6toi написа:След като не е посочена дата на плащане, за настъпване на забавата /респективно и започването на натрупване на мораторната лихва/ не е ли необходима изрична покана?

:roll: :?: м`дам... дали ще прочета още нещо интересно?

nv_raia написа:След взлязло в сила решение на ВКС по гр.дело, съм осидена да заплатя на другата страна по делото съдебни разноски. Решението е от месец юни миналата година, до този момент никой не ме е потърсил да ги плащам. Какъв е реда за плащането на тези разноски, има ли срокове в които ако не се платят се погасяват по давност,дължат ли се лихви?
Предварително Благодаря!

Общата 5 годишна давност.
Не!
Гост.
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ