начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

молба за помощ: потребителски кредит в съда

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

молба за помощ: потребителски кредит в съда

Мнениеот riliana77 » 20 Яну 2011, 17:32

Здравейте,

Моля, за помощ по следния казус:
Имам потребителски кредит от 20 000лева, който не бях погасявала 7 месеца. Излязах по майченство и нямах възможност да внасям вноските. Като се върнах на работа отново започнах да ги погасявам и до момента внасям всеки месец по една вноска. Когато разбрах, че ще изпадна в това положение отидох в банката и неколкократно напавих опит да решим проблема или да консолидирам кредита. Бише ми отказано. Сега разбрах, че кредита е съдебен и е минал през дело без да бъда уведомена.Направих запитване към банката какво се случва и ме уведомиха да чакам резултат от делото. Свързах се с ЧСИ защото кредита е при него и ми отговори, че ще чакам решението и след това ще се вади изпълнителен лист. Обясних че си внасям вноска всеки месец и до момента.
Въпроса ми е какво може да се направи и могат ли да ми направят запор или опис на имуществото? Аз живея в общински апартамент и нямам нищо на свое име. Отглеждам и дете на 2 години. Съпругът ми също няма нищо на свое име и няма нищо общо с кредита. Аз съм го теглила сама. Нямам нито поръчители нито съкредитоискатели.
riliana77
Нов потребител

Re: молба за помощ: потребителски кредит в съда

Мнениеот rts » 20 Яну 2011, 19:07

Нищо не става ясно, от това, което сте написала.
Получихте ли някакви съобщения във връзка с вашите задължения - заповед за изпълнение или друго ?
Може би банката се е снабдила със заповед за изпълнение и се чака изпълнителен лист. Има срокове.
Имате спешна нужда от адвокат, защото трябва да се огледат доста неща. Тук само ще си загубите от времето, а то е особено ценно за Вас в случая.
rts
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 20 Яну 2011, 22:39

Хипотетично ако кажа, че е ЗНИ и ИЛ вероятно няма да сгреша. :)
Спешно посещение при адвокат, както ви съветна и колегата, писала преди мен.
Тук нищо не може да се направи, особено, след като не излагате коректно фактология.

Принципно може ли запор върху трудовото възнаграждение- да, за размера над несеквестируемия минимум.
Може ли опис- разбира се, че може.
Но ако тези неща се случат с вас, означава само едно- всички влакове и гари сте пропуснала.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот riliana77 » 21 Яну 2011, 10:07

Бихте ли ме насочили към някой адвокат в тази връзка замимаващ се с такива дела. От София съм.
riliana77
Нов потребител

Мнениеот riliana77 » 21 Яну 2011, 10:37

Ще опиша подробно:
През 2008г. теглих потребителски кредит 20 000лв. Плащах си вноските до средата на 2009. След това изпаднах в положение, че известно време нямах възможност да плащам вноските. Отидох в банката да им обясня, че имам праблем детето ме започна много да боледува/лекарства, болници, изследвания и т.н./ и не мога да внасям известно време. Попитах какво може да се направи. От банката отговориха, че мога да рефинансирам кредиита. Подадох документи, които бяха отхвърлени. Попитах на какво основание не съм одобрена, а служителката каза, че личната карта на съпруга ми не била наред. Това абсолютно не отговаря на истината за личната карта. Отидах в централата на банката да поискам помощ за решение на временния проблем с вноските, но и от там казаха, че нищо не може да се направи, защото според тях кредита бил с максимален срок за погасяване 10г. Аз опитах още няколко пъти да разговарям но ми бе отказано, това не било техем проблем и като си имам кредит да си го плащам. Когато спрях да плащам няколко вноски започнаха да ми звънят по тел., да се държат арогантно и да ме заплашват, че всичко ще ми вземат. Стигнаха до там, че звъняха по 20пъти на ден да ме тормозят. Аз дори направих жалба в прокуратурат за тормоз. След жалбата спряха с агресивното си поведение. След 7 месеца се върнах на работа след майчинство и започнах да погасявам по една вноска/ просто не мога да погася на този етап старите 7/. Обадих се в банката и обясних, че ще ги наваксам но след известно време. При последното ми ходене в банката за плащане на вноската разбрах, че кредита е съдебен. Направих официално запитване към банката, защо и какво се случва, тъй като аз внасям вноски всеке месец. В писмото, което получих пише, че кредита е съдебен и да се обърна към еди си кое адвокатско дружество. Аз се обадих на посочения адвокат и от него разбрах, че делото е минало и сега се чака съдът да се произнесе. След това щял да се вади изпълнителен лист.
Какво мога да направя? Какво могат да ми вземат? В апартамента, който е общински няма почти нищо? Телевизор, който не е на мое име, компютър също не на мое име, печка, пералня и хладилник които не са на мое име. Каква част от заплатата евентуално могат да ми взимат след като отглеждам и малко дете?
riliana77
Нов потребител

Мнениеот Pause » 21 Яну 2011, 18:48

Чл 446 ал1 ГПК в зависимост от дохода.Трудно изпълнима задачка даже "непосилна" ,ще е да срещнете човек да ви изплати задължението изцяло ,и след това като по добър кредитор да ви изчака да му се разплатите. :D
Аватар
Pause
Активен потребител

Мнениеот toni_sf » 24 Яну 2011, 07:32

Подайте си възражението ,и чакайте,те банките са готови винаги на споразумение,тях ги интересува да си приберат парите с лихвата :wink: или другата страна лошото е,че ще бъдете осъдена но не могат да Ви вземат по закон доходите .А друга ваша грешка е ,че сте се опитала да рефинансирате заема ,по сте шропуснали доброто решение , да подпишете нов договор който зависимост от банката как работи да плащатате известен период само лихвата.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Мнениеот riliana77 » 24 Яну 2011, 09:54

Благодаря много! Аз изобщо не знам, че има такава възможност да плащаш известно време само лихвата. Ако имате още някой съвет с удоволствие ще ви изслушам.
riliana77
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 24 Яну 2011, 13:05

Ако нещата стоят така, както сте ги изложили в последния си пост, очевидно се касае за приключило гражданско дело и бъдещо издаване на ИЛ, а не за заповедно производство. Интересно защо едва сега научавате за него, не сте ли получавали призовки? За да можете да си направите съответните възражения вд хода на самото производство.
Както и да е. Сега остава да си потърсите адвокат да Ви представлява по изпълнителното производство. Запори върху вещи или вземания могат да се правят, както и възбрани върху недвижими имоти. Но за да можете своевременно и пълноценно да защитите правата си, трябва да се обърнете към адвокат, който да представи всички необходими доказателства във Ваш интерес, включително и относно извършените от Вас погасителни вноски ,които посочихте, възражения за несеквестируемост и т. н.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот toni_sf » 26 Яну 2011, 08:34

За съжаление не съм адвокат и не мога да Ви помогна ,затова само мога да Ви посъветвам най елементарното нещо , изчакайте ИЛ ,наемете адвокат и се разберете с него след жалбата която ще подадете да си прекструтоирате кредита, като тези 7 вноски се разхвърлят върху останалите ,да вноската ще Ви се вдигне малко и лихвата даже ,но се надявам да Ви е в рамките на 20лв и така ще си запазите срока на погасяване.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ