начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Осъден по ЗЗДН

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Осъден по ЗЗДН

Мнениеот miroletka » 27 Мар 2011, 23:54

Здравейте,
След 30 мъчителни години, 28 от които в брак, майка ми осъди баща ми по Закона за дом. насилие. И тримата живеем в жилище лична собственост на майка ми, дарено и от баба ми и дядо ми. Въпреки, че при развода то изрично е присъдено на майка ми и в решението е записано, че баща ми няма претенции по отношение на собствеността и ползването на имота, след развода по никакъв начин не пожела да се изнесе и така... 2 още по-кошмарни години....
Но той вече е осъден по ЗЗДН за максималния срок от 18 месеца, които обаче вече изтичат и двете изпитваме ужас, че ще трябва пак да живеем с него... Знаем за възможността майка ми да го осъди и извади със съдебно решение и съдия изпълнител, но това ни е невъзможно по финансови причини - оказа се че подобно начинание ще ни струва не по-малко от 1800-2500лв, в зависимост от това колко ще се проточи. Аз съм студентка в Соф. университет, работя на 4часов работен ден, майка ми взимаше добра заплата, но от година и два месеца и тя е на половин работен ден, защото дядо ми получи инсулт и тя се грижи за него...Тогава и двете взехме решение, че моето образование и оцеляването ни е по-важно в този момент, отколкото да водим това дело... а и лично аз мислех(все пак ми е баща), че тази Заповед за защита ще го усмири и като се върне ще се държи нормално, като бащите на приятелите ми. Вече не съм сигурна дали това решение беше правилно, защото преди 3 дни го срещнах на улицата и естествено се спрях да го видя, но той шепнейки (прозвуча ми направо зловещо) каза, че като изтече срока и се прибере вкъщи, майка ми ще съжалява, че се е родила... Не и казах, но изпитвам ужас от това, което следва: той е отстранен от жилището само за 18 месеца и е време вече да се върне... Съжалявам, че съм така обстоятелствена...
Въпросът ми е: ако не го допуснем в жилището, и не му дадем ключ от сменения вече патрон, той ще бъде въведен от полиция или ще трябва и той да води дело? И изобщо има ли друго решение, при което той няма да живее при нас, докато се случва това, което можем да предприемем... Дано съм била ясна... Благодаря.
miroletka
Младши потребител

Re: Осъден по ЗЗДН

Мнениеот Гост. » 28 Мар 2011, 00:32

Разбира се няма да му предоставите ключ от жилището- той не е собственик нито ползвател. Разбира се няма и да сторите грешка да го допуснете в жилището.
Нека ви съди( не вас, майка ви като собственик на жилището при това за подобренията- които докаже в съдебна зала).
И никой няма да го въведе в жилището.

Ако продължава да ви шепне или направи опит да влезе сам- сезирайте МВР и прокуратура- накрая ще миряса, когато го захапе сериозно машината.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот miroletka » 28 Мар 2011, 00:52

Поли, благодаря Ви :!:
Преди да пиша тук говорих по тел. с адвоката по развода (тя е майка на моя приятелка) и тя ми каза, че ако майка възпрепятства влизането му в жилището, тя няма да изпълни съдебно решение и баща ми може да сезира прокуратурата за самоуправство.
miroletka
Младши потребител

Мнениеот miroletka » 28 Мар 2011, 00:56

Пояснявам: имайки предвид, че той е отстранен от жилището само за определен срок - в случая само за 18 месеца.
miroletka
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 28 Мар 2011, 01:19

miroletka написа:Поли, благодаря Ви :!:
Преди да пиша тук говорих по тел. с адвоката по развода (тя е майка на моя приятелка) и тя ми каза, че ако майка възпрепятства влизането му в жилището, тя няма да изпълни съдебно решение и баща ми може да сезира прокуратурата за самоуправство.

Е, кое е съдебното решение по силата на което майка ви е задължена да търпи в имотът си трето лице?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Melly » 28 Мар 2011, 01:29

miroletka написа:при развода то изрично е присъдено на майка ми и в решението е записано, че баща ми няма претенции по отношение на собствеността и ползването на имота

Съгласно единственото за сега съдебно решение, по отношение на собствеността баща ви е г-н "никой". Какво самоуправство, кви 5 лева... :roll:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот miroletka » 28 Мар 2011, 01:59

Съжалявам, ако говоря глупости :(
Но предвид огромното ми притеснение и това, че ми го казва адвокат го приех за логично: ако той се нанесе принудително и в наше отсъствие .(напълно е способен на това) и майка ми се обърне към полиция или прокуратура, те не биха ли приели, че действията му са напълно законни, имайки предвид, че е отстранен САМО временно, защото ЗЗДН предвижда само временно отстраняване?
miroletka
Младши потребител

Мнениеот miroletka » 28 Мар 2011, 02:28

Адвоката твърди, че въпреки решението за жилището при развода и временното отстраняване по ЗЗДН (което касаело само и единствено нанесените и побои и нямало отношение към обитаването на жилището), за да може майка ми да го отстрани завинаги, трябва да води друго дело, да получи съдебно решение и да се обърне към съдия изпълнител, който да го извади доброволно или принудително...и това можело да продължи с години...Така ли е?
miroletka
Младши потребител

Мнениеот jiji2 » 28 Мар 2011, 23:21

За да разсея окончателно съмненията ви, ще се присъединя към колегите изцяло!
По какви причини баща ви е напуснал жилището е без значение - дали доброволно след развода, или със заповед за защита, издадена от съда, е без значение за връщането му обратно. НАЙ-ВАЖНОТО Е, ЧЕ СЕГА ТОЙ НЕ Е В ИМОТА и че този имот Е СОБСТВЕНОСТ САМО НА МАЙКА ВИ. Ако майка ви не го пуска - тя прави това на законното основание, че е собственик на имота. Баща ви, като толкова много иска да влезе в жилището и да се настани отново да живее в него - да се обърне той към съда и там да доказва на какво основание има претенции да живее в чуждо жилище с бивша съпруга. Няма съд, който да уважи такива претенции при посочените от вас факти.
А ако все пак реши да дойде и да ви притеснява с някакви заплахи или действия - незабавно жалба в полицията и отново искане до съда за нова заповед за незабавна защита, респ. последваща заповед за продължителна такава...
jiji2
Потребител

Мнениеот miroletka » 28 Мар 2011, 23:25

Melly, sarcaslicgrin, Благодаря :)
Много се надявам да е така...
Ако звуча не съвсем убедена, то се дължи на факта, че днес бях в кантората на друг адвокат, който ми каза, че нещата са такива: гражданско дело, а след него и изпълнително производство, тъй като в решението за развода не бил посочен срок на баща ми да напусне жилището, формулировката не била съвсем ясна и категорична, а и бил регистриран на същия адрес.
В момента държа решението и в него пише следното: "...семейното жилище е лична собственост на "А" и същото ще се ползва от нея, като "В" няма претенции към собствеността и ползването на жилището."
Надявам се, да не засегна някого от вас, но не знам какво да мисля.. :shock: ..това е като две различни диагнози, дадени от няколко различни лекари... :cry:
miroletka
Младши потребител

Мнениеот Melly » 28 Мар 2011, 23:38

Miroletka,
Сега спокойно. Отново прочетете написаното от колегите:
poli_g написа:Разбира се няма да му предоставите ключ от жилището- той не е собственик нито ползвател. Разбира се няма и да сторите грешка да го допуснете в жилището.
Нека ви съди( не вас, майка ви като собственик на жилището при това за подобренията- които докаже в съдебна зала).
И никой няма да го въведе в жилището.

jiji2 написа:За да разсея окончателно съмненията ви, ще се присъединя към колегите изцяло!
По какви причини баща ви е напуснал жилището е без значение - дали доброволно след развода, или със заповед за защита, издадена от съда, е без значение за връщането му обратно. НАЙ-ВАЖНОТО Е, ЧЕ СЕГА ТОЙ НЕ Е В ИМОТА и че този имот Е СОБСТВЕНОСТ САМО НА МАЙКА ВИ. Ако майка ви не го пуска - тя прави това на законното основание, че е собственик на имота. Баща ви, като толкова много иска да влезе в жилището и да се настани отново да живее в него - да се обърне той към съда и там да доказва на какво основание има претенции да живее в чуждо жилище с бивша съпруга. Няма съд, който да уважи такива претенции при посочените от вас факти.
А ако все пак реши да дойде и да ви притеснява с някакви заплахи или действия - незабавно жалба в полицията и отново искане до съда за нова заповед за незабавна защита, респ. последваща заповед за продължителна такава...

sarcaslicgrin написа:С решението по развода е решен ОКОНЧАТГЕЛНО въпроса !

Е, да виждате две различни диагнози? :D
Последна промяна Melly на 28 Мар 2011, 23:46, променена общо 1 път
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот miroletka » 28 Мар 2011, 23:41

jiji, Вие сте публикували мнението си, докато аз съм писала моето...
Благодаря Ви за обяснението... определено имах нужда да чуя разсъжденията, които водят до категоричността на колегите Ви по-горе... :D
Благодаря на всички :D :D :D
miroletka
Младши потребител

Мнениеот miroletka » 28 Мар 2011, 23:48

Melly, имах предвид това, което чух по тел. и в кантората... и мненията, които получих във форума :)
Благодаря от сърце ...вече дишам спокойно :D
Поздрави и по-здрави :!: :!: :!:
miroletka
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 29 Мар 2011, 13:04

Вярвайте на колегите писали тук 100%. какъв ще е предмета на това гражданско дело? Между тях има решение за собствеността на имота, а делото по ЗННД Ви е спестило изпълнителното. А тези суми пък не знам откъде ги сънуват :roll: !
sunrise
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 29 Мар 2011, 17:09

:lol: За тея пари всичко ще се каже.... даже, че са нужни дела и документи до второ пришествие.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот miroletka » 29 Мар 2011, 21:29

В интерес на коректността трябва да кажа, че тази сума трябваше да покрие цялата "операция" по гражданското и изпълнителното дело. Макар, че дори и така за мен е космическа....Надявам се да не ме помислите за безсърдечна, но от снощи се чувствам ето така :D :D :!: :D :D :D :wink: (всъщност много са Ви постни емотиконите).... Не съм и казала още, но утре вечер смятам да сготвя вечеря и с хубавата новина да успокоя изстрадалата ми майчица....Свалихте многогодишен товар от плещите ни... БЛАГОДАРЯ :!: :!: :!:
Това спам ли беше.......
miroletka
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 29 Мар 2011, 22:10

И да е спам, същината е, че си заслужава прочита, а целта си струваше писането.

От мен, на вас и майка ви, Bon appétit! :wink:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот Melly » 29 Мар 2011, 22:11

Поздрав и от нас към вас. Бъдете здрави и щастливи! :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот miroletka » 30 Мар 2011, 21:05

Благодаря :D ...ето, това вече със сигурност е спам... :oops: ...но обещавам, че няма повече.............дори и да искате :wink:

miroletka
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ