начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

ПРОБЛЕМ С ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ!

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ПРОБЛЕМ С ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ!

Мнениеот pravda_6 » 28 Мар 2011, 01:55

Здравйте! Имам следният проблем. През декември 2005 г. брат ми предизвиква ПТП ( отнема предимство). Автомобила, който управлява не е на негово име( не е негова собственост), но има пълномощно за управление на същия.При пристигането на органите на КАТ , брат ми и другият участник в произшествието предоставят всички необходими документи, за да се изготви протокол,който да послужи пред застрахователите и на 2-та пострадали автомобила. След това собственика на ударената от брат ми кола си завежда щета и получава съответното обезщетение от застраховката си АВТО КАСКО. По същата щета застрахователите предявяват РЕГРЕС към самите себе си,защото ГО и на управляваният от брат ми автомобил е в същата компания. И .......... сега януари 2011 година от тази застрахователна компания са пуснали заявление в съда за издаване на заповед за изпълнение Срещу брат ми излизайки със становище,че към момента на катастрофата автомобила управляван от него НЕ Е ПРИТЕЖАВАЛ ВАЛИДНА ГРАЖДАНСКА.

Просто не знам как да процедираме при положение, че собственика на този автомобил почина преди няколко години. Как да попитаме мъртвец кой и къде е сключил гражданската му отговорност и защо не си е отчел полицата? И в случая брат ми длъжен ли е да изплаща изисканата от застрахователите сума? Все пак автомобила е собственост на друг човек и той би трябвало да носи отговорност за истинноста на документите на личният му автомобил!

Ще ви бъда благодарна,ако ме посъветвате как да постъпим!
БЛАГОДАРЯ!
pravda_6
Нов потребител

Re: ПРОБЛЕМ С ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ!

Мнениеот pravda_6 » 28 Мар 2011, 22:19

В конкретната ситуация, са направнени няколко консултации и са платени също толкова "дребни таксички" . И отговора на всички е един и същи. НИКОЙ НЕ ПАЗИ АРХИВ ПОВЕЧЕ ОТ 5 ГОДИНИ. РАЗБЕРЕТЕ СЕ СЪС ЗАСТРАХОВАТЕЛЯ И СКЛЮЧЕТЕ СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА РАЗСРОЧЕНО ПЛАЩАНЕ НА СУМАТА!!!
Не смятам,че питането ми е нахално! Напротив,ако някой от вас смята ,че е достатъчно вещ и може да реши казуса, би трябвало вместо да ми отговаря със заядлив тон, професионално да предложи услугата си срещу заплащането,което смята че струва и естествено да остави координати за контакт!
pravda_6
Нов потребител

Мнениеот jiji2 » 28 Мар 2011, 23:00

Прав сте да се гневите на поведението на някой ...Хайде да не ги квалифицирам!
Казусът, който споделяте, е интересен, но за жалост - трудно бихме могли да го разрешим тук без документите.
Преди всичко - по делото застрахователят трябва да докаже първо на какво основание е платил, и след това - защо претендира от вас тези пари. Т.е. той трябва да представи всички доказателства за настъпилото ПТП, в това число и протоколите на КАТ, съставени актове и издадени наказателни постановления... в тези документи може да са посочени застраховките ГО на двамата участници... Има полезни ходове в случая, но както казах - тук не можем да гадаем без документи...
Това, което споделяте за посетените от Вас адвокати, ме навежда на съмнението, че не сте избрал най-подходящи такива. Потърсете информация от съда за колеги, които се явяват често по такива дела, и се свържете с тях.
jiji2
Потребител

Мнениеот vaniaoz » 29 Мар 2011, 10:29

Здравей,
не съм адвокат, но ще си позволя да ти отговоря на някои от въпросите ти.
1.Погасителната давност,застрахователя да търси отговорност от причинителят на ПТП по ГО е 5 години.
2.Брат ти е отговорен, защото по КЗ длъжен да сключи застраховка ГО е не само собственика на автомобила, но и ползвателят му ,ако го владее на правно основание /той е бил упълномощен/.Следователно е бил длъжен, да провери дали МПС-то има валидна застраховка , към момента на ползването му, и ако няма такава да сключи.
Дано съм била полезна.
vaniaoz
Потребител

Мнениеот Гост. » 29 Мар 2011, 22:52

jiji2 написа:.... но за жалост - трудно бихме могли да го разрешим тук без документите.
Преди всичко - по делото застрахователят трябва да докаже първо на какво основание е платил, и след това - защо претендира от вас тези пари. Т.е. той трябва да представи всички доказателства за настъпилото ПТП, в това число и протоколите на КАТ, съставени актове и издадени наказателни постановления... в тези документи може да са посочени застраховките ГО на двамата участници... Има полезни ходове в случая, но както казах - тук не можем да гадаем без документи...
......

Съгласна, само изключвам онова са интересния казус( не е и напоследък стана честа практика застрахователи( разбира се техните проц. представители в зала) да прибягват към едни не съвсем почтени методи.
И, да- правото им на иск се погасява в 5г. срок, и не- има начин да се разбере имал ли е ГО към онзи момент или не( трябва и да го има към заявлението).
И още нещо- не дължите лихва за този период, поне не и до дата на депозиране на заявлението ( последния ми спор с колега, злоупотребил с права е, че се изпада в забава от дата на получаване на книжата, ама е малко комплициран случая и изискваше по-хард отношение, че ми писна от разни словоблудства).

Всъщност- конкретно по темата, препоръчвам да възразите по издадената ЗИ.
Най-малкото заради лихвата( отделно, как пък винаги чакат да са на ръба и на давностния 5г. срок и а-ха сетила се Мара да каже "дзак").
Застрахователите станаха като банкерите... 8)
Гост.
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ