начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Плащане при продажба на кола

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Плащане при продажба на кола

Мнениеот helldesign » 18 Май 2011, 13:43

Здравейте,

Имам въпрос свързан със продажбата на автомобил.
Баща ми продава старата си кола, намерил е купувач и са отишли при нотариус, който е изготвил договор.
Въпроса ми е редно ли е баща ми да подпише договора за прехвърляне, преди да е платена сумата от купувача? И няма ли опасност после човека да се изметне и да откаже да плати?

Извинявам се ако задавам неандерталски въпроси, но изобщо не съм наясно с тази материя.

Много благодаря на всички които помогнат!
helldesign
Нов потребител

Re: Плащане при продажба на кола

Мнениеот sunrise » 18 Май 2011, 13:48

А какво пище относно плащането в договора?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот helldesign » 18 Май 2011, 13:56

Току що го питах, но не знае... Договора не е пред него, а след малко трябва да ходи при нотариуса.

Трябва ли да бъде нащтрек за нещо, т.е. тези договори не са ли стандартни?

Как се процедира обикновено, нормално ли е да подпишем първи или не?
И как трябва да е съставен договора, при положение че трябва да се подпишем първи, за да не се получи измама?
helldesign
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 18 Май 2011, 14:12

А кой е съставил договора ,не е ли адвокат или нотариуса, не му ли е обяснено?Ако парите не се плащат при подписването, то това,заедно със срока на плащане трябва да е ИЗРИЧНО записано в договора.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот helldesign » 18 Май 2011, 14:20

Нотариуса го е съставял предполагам... Казах на баща ми да прочете договора добре.
А принципно каква е по-честата практика - да се плащат парите веднага при подпипсването или след това в срок определен в договора?
helldesign
Нов потребител

Мнениеот nk7702n » 18 Май 2011, 14:57

Практиката е парите да се плащат веднага при подписване на договора, а не след това. Никой няма интерес в един по - късен момент да си търси дължимата сума.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 18 Май 2011, 16:28

Практиката е, че човек следва да чете какво подписва и ако нещо не му харесва - да не подписва. Ако пък не може да чете /т.е. да разбира какво е написано/, си наема адвокат, който да му "превежда" и да защитава интересите му! Обикновено договорите се пишат на български език и там пише дали, кога и колко пари ще се дават /и от кого на кого/ ;) Ако пише, че е получил пари, а не е ... значи ще подпише нещо, което не е вярно => няма какво да се сърди после, ако се почувства прецакан ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот helldesign » 18 Май 2011, 17:41

Благодаря на всички за отговорите :)
helldesign
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ