начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Джет кредит и предсрочно погасяване

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Джет кредит и предсрочно погасяване

Мнениеот svoboda_ » 10 Окт 2011, 14:17

Здравейте!
Ще се радвам на мненията Ви по следния казус:
През м. 09/11 г. сключвам договор за стоков кредит с БНП Париба в размер на 380 лв. Става въпрос за 12 равни месечни вноски с някакво лудо оскъпяване /трябва да върна 557.52 лв/. Днес имам възможност да погася цялата главница и се обърнах към служителите в офиса за преизчисляване на кредита. Според тях им дължа 557.52 /цялата сума, както е уговорена с лихвите/, тъй като според Закона за потребителския кредит кредити до 400 лв не се преизчисляват. Доколкото разбрах аз от Закона, той просто не засяга кредити до 400 лв /чл. 3, ал.3/. В договора е уговорено, че дължа 0.5 % обезщетение за предсрочно погасяване, щом кредитът ми приключва до 1 година. Подадох жалба в КЗП, тъй като по мое мнение от БНП Париба не са прави и според мен щом не важат разпоредбите на ЗПК, то би следвало да важи уговореното в договора. Някъде прочетох, че за подобен случай КЗП отказали да се намесят, тъй като кредити под 400 лв не са в тяхната компетенция, затова се обръщам към юристите- как да търся правата си, ако съм права?
Благодаря предварително!
svoboda_
Нов потребител

Re: Джет кредит и предсрочно погасяване

Мнениеот irina » 10 Окт 2011, 14:45

Jet Credit ни отказаха и на нас предсрочно погасяване, въпреки че сумата беше 5 000 лв. Няма ли кой да им забрани да звънят от скрит номер за събиране на закъснели вноски?
irina
Младши потребител

Мнениеот svoboda_ » 10 Окт 2011, 14:55

Ирина, при вас какъв им беше мотивът?
svoboda_
Нов потребител

Мнениеот irina » 10 Окт 2011, 15:33

дори не се мотивираха, искат си вноските и това е...полу- на шега вече ги наричам Рекетьорите.
irina
Младши потребител

Мнениеот svoboda_ » 10 Окт 2011, 19:43

О, аз не смятам да оставя нещата така. Може би именно на това разчитат- че хората се примиряват. А не бива! Ще си наема адвокат, ако КЗП не ми помогне. Въпросът не е толкова в парите, а в принципа. Не могат да лъжат така безочливо, просто няма да им позволя!
svoboda_
Нов потребител

Мнениеот whiskey » 11 Окт 2011, 19:32

Проблемът е малко по-различен. Дружеството не отказва предсрочно погасяване, а просто не преизчислява цената на ползвания паричен ресурс с цел намаляване на общото задължение. Уредили са си нещата на фаза договор за кредитиране. Там рядко присъства лихвен процент, а се говори за брой вноски с определена стойност - това е нещото, което се дължи. Дали ще ги платиш 12 на веднъж или 12 месеца по една за тях е все тая. Преди години съм им бил клиент за кратко и правиха някакви абсолютно символични отстъпки. За звъненето от скрит номер... измъкват се по много тънка лайстна, но като цяло е най-малкото неморално и никой освен финансовите институции не го прави. Изобщо съществуването на такива дружества (за мен) е на ръба на закона, обаче балансират добре да му се невиди... :)
whiskey
Потребител

Мнениеот svoboda_ » 12 Окт 2011, 18:32

В моя случай си има лихвен процент, който е, забележете- 76.59%. Яко :)
svoboda_
Нов потребител

Мнениеот ntguilty » 04 Май 2014, 15:01

въпреки че е минало доста време..., ако заведете дело ще отменят договорката за този процент като нищожна, така че ще дължите само главницата, без нищо друго. ще ви се присъдят и разноски. независимо дали е уговорена лихва или нещо наречено по друг начин, считам уговорката за нищожна, щом е такъв процент.
ntguilty
Младши потребител

Мнениеот uzkata » 02 Окт 2014, 22:07

Здравейте,

имам следният въпрос. При изтеглен кредит от "Кредихелп" ООД, на стойност 400лв. при неуказан лихвен процент, а само ГПР - 49,23% , имат ли право да удържат 50лв неустойка за предсрочно погасяване на сумата (разбирайте на следващият ден от подписването на договора) И имам ли право да прекратя договора в този 14 дневен срок с подаване на молба в офиса на фирмата?

Реално сумата която искат обратно за погасяване е на стойност 624,80лв. Тоест ако го смятам нормално лихвеният процент излиза на 56%!??!?!
uzkata
Нов потребител

Мнениеот nikolov__ » 03 Окт 2014, 20:12

Какво пише в договора ви?
Имат ли право?
errare humanum est
Аватар
nikolov__
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ