начало

Майката на българския европрокурор е загинала при пожар Майката на българския европрокурор е загинала при пожар

Председател на селски общински народен съвет - нотариус

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Председател на селски общински народен съвет - нотариус

Мнениеот vutova » 26 Май 2012, 21:48

Здравейте,
Не съм юрист. Моля ви помогнете ми. Трябва ми в кой закон се регламентира тези хора да изпълняват и функцията на нотариуси. Предварително благодаря!
vutova
Нов потребител

Re: Председател на селски общински народен съвет - нотариус

Мнениеот karanedeff » 27 Май 2012, 07:49

към момента ЗННД Глава шеста. НОТАРИАЛНИ ФУНКЦИИ НА ЛИЦА, КОИТО НЕ СА НОТАРИУСИ чл. 83
Органи на местната администрация

Чл. 83. (Изм. - ДВ, бр. 18 от 2003 г., доп. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 30.05.2008 г.) Когато в населеното място няма нотариус или районен съд, кметът на населеното място, което не е общински център, а ако е общински център - кметът, заместник-кметът, секретарят на общината, както и кметският наместник удостоверяват подписите на частни документи, които са едностранни актове и не подлежат на вписване, подписа и съдържанието на пълномощно по чл. 37 от Закона за задълженията и договорите, както и верността на преписи и извлечения от документи и книжа.

Но тъй като заглавието на темата ви е "Председател на селски общински народен съвет" правя извод, че питането Ви е за време доста назад в миналото - моля уточнете за кои години става въпрос.
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот vutova » 29 Май 2012, 19:20

Здравейте,
Много благодаря, че сте ми писали. Става дума за 1968 г. Трябва й на моя близка, която няма интернет, а и е възрастна жена. Надявам се да съм успяла да Ви ориентирам какво търся!

Предварително благодаря!
vutova
Нов потребител

Мнениеот karanedeff » 29 Май 2012, 22:04

Според Закона за устройство на съдилищата от 1976г.
Чл. 97. (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1979 г.) В населените места, където няма районен съд, председателят, зам.-председателят и секретарят на изпълнителния комитет на общинския (районния) народен съвет, кметът, заместник-кметовете и секретарят на кметството заверяват подписи, удостоверяват датата на частни документи и засвидетелствуват верността на преписи от документи.

в предишния ЗУС от 1952 г. - по памет - имаше аналогична разпоредба.
По принцип в нашето нотариално право нотариалните функции на органите на месната власт са ограничени до заверка на подписи, удостоверяване на дата и заверка на преписи. Без актове подлежащи на вписване.
Например - заверка на подписи по договор за покупко-продажба от кмета/председателя на ИК на ОбНС не му придава силата на нотариален акт. Но се е практикувало масово - затова и има множество валидизационни закони, относто сделки с частни актове
http://inscribe.free.bg/cgi-php/phpbb3/index.php
Аватар
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот vutova » 30 Май 2012, 23:18

Много благодаря! Желая наистина много успехи!
vutova
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ