начало

Майката на българския европрокурор е загинала при пожар Майката на българския европрокурор е загинала при пожар

Колко иска ще води Топлофикация за едно и също вземане?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Колко иска ще води Топлофикация за едно и също вземане?

Мнениеот petarp » 05 Юни 2012, 20:50

Здравейте юристи и препатили от Топлофикация,

Имам следният казус. Оказва се че Топлофикация за едно и също вземане заведе два отделни иска срещу мен в СРС.

Миналата година получих Заповед за изпълнение на парично задължение по чл. 410 ГПК за сметки за три хиляди лева. Подадох възражение в двуседмичния срок. Последва вече исковата молба, по която си подадох в едномесен срок в СРС писмения отговор. Още чакам насрочване на дата за първото заседание по иска. В отговора написах, че искането на дружеството е неснователно, защото вземането им е погасено по давност. От 3000 хиляди лева им дължа едва около стотина.

Преди седмица за моя голяма изненада получих още един екземпляр от втора искова молба от Топлофикация с ново образувано дело, по което пак трябва да дам отговор. Втората искова молба е за същото вземане, срещу което вече има едно дело на база оспорената от мен заповед.
В двете искови молби са образувани две дела, но се отнасят за едни и същи процесни сметки, едни и същи суми, едни и същи лихви, едни и същи периоди.
И по първата и по втората искова молба искът е срещу мен и съпругата ми, защото имотът ни е общ.

Като отидох в Топлофикация в отдел Съдебни вземания ми казват да говоря с юриста, който води второто дело, но той не отговаря на телефоните. Те нищо не знаели и само той можел да си оттегли втората искова молба. Срокът ми за отговор по второто дело е 26-ти, та кажете ми как да постъпя?

Какво да правя сега? Да пиша ли пак отговор и какво да пиша в този отговор. Излиза че съдът по едно и също вземане ще се произнесе два пъти и два пъти ще ме товари с разноски и т.н. по две дела?!? Въобще възможно ли е един кредитор за едно и също вземане да заведе няколко дела едновременно?
Благодаря Ви за помощта. Много съм беден и не мога да си позволя да наемам адвокати, да плащам консултации и т.н. Разчитам на Вашата помощ!
petarp
Нов потребител

Re: Колко иска ще води Топлофикация за едно и също вземане?

Мнениеот shelley » 05 Юни 2012, 21:03

ГПК Чл. 126. (1) Когато в един и същ съд или в различни съдилища има висящи две дела между същите страни, на същото основание и за същото искане, по-късно заведеното дело се прекратява служебно от съда.
(2) Когато прекратяването се постановява от въззивния съд, той обезсилва решението на първата инстанция.
shelley
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 05 Юни 2012, 21:05

petarp написа:Какво да правя сега? Да пиша ли пак отговор и какво да пиша в този отговор. Излиза че съдът по едно и също вземане ще се произнесе два пъти и два пъти ще ме товари с разноски и т.н. по две дела?!? Въобще възможно ли е един кредитор за едно и също вземане да заведе няколко дела едновременно?
Благодаря Ви за помощта. Много съм беден и не мога да си позволя да наемам адвокати, да плащам консултации и т.н. Разчитам на Вашата помощ!

Ако действително вземането е еднакво с това от първото дело , втория иск е недопустим. Подробно описвате в отговора за първото дело и искате делото(прилагате решението като доказателство , може и направо да искате първото дело да бъде присъединено към текущото) да бъде прекратено , защото искът е недопустим поради това , че вече съдът се е произнесъл по спора със сила на присъдено нещо.
Разноските в този случай, включително ако ангажирате адвокат , ще ги понесе Топлофикация.

Ако нямате пари се обърнете към местната адвокатска колегия , там ще Ви обяснят какви документи да представите , за да ви бъде определен служебен адвокат.

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот shelley » 05 Юни 2012, 21:35

Да, вторият иск е недопустим, защото е налице отрицателна процесуална предпоставка. За сила на пресъдено нещо е раничко. Питащият казва, че първото дело още не е насрочено. :wink:
Още чакам насрочване на дата за първото заседание по иска.
shelley
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 05 Юни 2012, 21:39

shelley написа:Да, вторият иск е недопустим, защото е налице отрицателна процесуална предпоставка. За сила на пресъдено нещо е раничко. Питащият казва, че първото дело още не е насрочено. :wink:
Още чакам насрочване на дата за първото заседание по иска.

Да прав сте , чел съм през ред.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот ch3oh » 06 Юни 2012, 20:39

Според мен е добере да се напише отговор. Все пак заявленията са по чл. 410 ГПК и идентичността на претенциите по двата иска може да не бъде толкова безспорна.
ch3oh
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ