начало

Луиза Стоева оглавява Нотариалната камара Луиза Стоева оглавява Нотариалната камара

Съвет?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съвет?

Мнениеот leia76 » 12 Юни 2012, 20:36

Здравейте колеги,
Депозирах си ИМ. Особено искане 389 гпк. Съда издаде обезпечителната заповед и определи съответния срок за отговор на ответника. След издаване на ОЗ длъжника частично плати. Зная, че утре ще плати и останалото и се чудя как да постъпя?

1. Ако плати, аз трябва да уведомя съда за новонастъпилите факти след завеждане на делото, нали? И тогава какво да претендирам - Постановяване на Решение при признание на иска /той плаща/ и да се произнесе по въпроса за разноските /ДТ, юк.възнаграждение и др./? - тук малко се обърквам :oops:

или

2. АКо утре не плати да образувам изп.дело до размера на частта останала непогасена?
Аватар
leia76
Потребител

Re: Съвет?

Мнениеот ch3oh » 13 Юни 2012, 12:18

Ако плати искът ще бъде отхвърлен като неоснователен. Затова - оттегляне + разноски.
Ако плати частично - намаляне до неплатената част от задължението + разноски.

"2. АКо утре не плати да образувам изп.дело до размера на частта останала непогасена?" - имате ли изп. лист?
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот leia76 » 13 Юни 2012, 12:32

Имах в предвид вместо изпълнително, обезпечително производство и налагане на запор върху сметките с титуляр длъжника.

да, ще бъде отхвърлен иска при погасяване на задълженията, но при оттеглянето няма ли ответника да ползва 78 , 4 и разноските да възложат на нас?

Мисля си да оставя производството да продължи, да видя какво ще отговори в срока по 131 и евентуално в С.З да си претендирам разноските, с основание, че е с поведението си е дал повод за завеждане на делото?
Аватар
leia76
Потребител

Мнениеот Гост. » 13 Юни 2012, 12:53

То е ясно, че е обезпечение.

ch3oh написа:Ако плати искът ще бъде отхвърлен като неоснователен. Затова - оттегляне + разноски.
Ако плати частично - намаляне до неплатената част от задължението + разноски.

Ако погаси задължението си чрез плащане изцяло- уведомете съда! Почтеността не е порок, а и ако не вие- той ще го признае в отговора. Оттеглянето е чисто, но за да ви присъдят разноските, факта на плащането трябва да бъде сведен до знанието и на съда( ведно с доказателства за това).
Ако не плати всичко - изменение- намаление на размера, но пак придружено с признанието за частично плащане.

Разноските няма да са ви проблем ако уведомите съда за новонастъпилите.

п.п. за обезпечението- трябва да образувате ИД, където ще имате нови разноски- такси и възнаграждение.
Що не се спогодите, че поне половината държавна такса от исковото да си спестите?
Гост.
Старши потребител

Мнениеот leia76 » 13 Юни 2012, 13:55

Поли, благодаря ти. 8) Ако погаси изцяло ще уведомя съда и ще представя доказателства за това.
Какво означава оттеглянето е чисто? :oops:

Не можем да се спогодим с тях /поне шефовете де ;) /.
Чудя се, тази обезпечителна заповед да я ползвам ли?

Не е ли най добрия вариант да му запорираме сметките, да изчакам неговото действие и евентуално ако се съгласят на спогодба там да се уговорим по отношение на разноските?
Аватар
leia76
Потребител

Мнениеот Гост. » 13 Юни 2012, 14:19

И частично да е погасил- пак уведомявам съда( нещо за почтеността написах по-горе).

Нещо не е така в това дело- имаш обезпечителна, а още не си я привела в изпълнение. Защо?!? Докато размишляваш му даваш време да си опразни сметките или как? 8) На твое място до сега да имам образувано ИД и да ги държа, там където най-боли :lol: . Това си е втори хонорар, отделно, че според фактологията по делото вземането ми обезпечено- да си спорят, колкото време искат, нали съм се подсигурила.
Не се съсредоточавай в детайлите ( разноски - те ти се дължат, когато плащането е след завеждане на ИМ), а мисли глобално- първо си обезпечаваш вземането, а отпосле идват договорките.
Ако не ти платят днес, както е обещано предлагам да имаш готова молба за остатъка( и там признаваш за частичното плащане!)и утре рано сутрин с нея при доверения ти ЧСИ- налагат запорите бързо. И се моли да има върху какво.

За исковото- няма значение, колко са платили, щом плащането е след завеждане на ИМ- дължат ти се разноски.
За спогодбата, ако е възможна- пишеш я, ответникът носи всички разноски ( за ДТ и обезпечение, за ИД- там ги събира ЧСИ), и внасяте в съда( внимание за чл. 34, ал.3) и когато всичко приключи пишеш молба за връщане на половината внесена ДТ.
Тея работи са повече въпрос на стратегия при платежоспособен ответник, отколкото на мисли за дреболиите.

Оттеглям иска, когато са платили всичко. Всичко. И представям доказателства за това, не е просто " десезирам ви".
За спогодбата- зависи, какво иска ответника в този случай, но по (мое) правило на съда не бива да се дава повече, колкото трябва- едно осъдително Р по гр. дело не означава нищо, а ако ДТ е в големи размери предпочитам да се спогодя, за да възстановя половината от нея. Пак въпрос според отношението на ответника към него- отстъпваш до 1/2 в ДТ, като имаш малко повече работа, но пък и двете страни са доволни.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот leia76 » 13 Юни 2012, 14:24

Много съм ти благодарна. Изчерпателна и точна както винаги.
Ами държа я и аз тая ОЗ щото днес щели да платят, утре и така нататък, ама наистина още утре при съдебния изпълнител :) .
Желая ти много усмивки и късмет !
Аватар
leia76
Потребител

Мнениеот Гост. » 13 Юни 2012, 14:26

Теб, нещо все те хокам, но искам да знаеш, че не е за лошо ( злопаметността ми е избирателна) и съм доброжелателна.
На мен никой не ми е подавал ръка преди години и знам, какво е да си сам.

Действай!- след като има "днес", "утре", може вече и да е късно.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот leia76 » 13 Юни 2012, 14:33

Зная, че не е за лошо. Права си , сама е много неприятно.Колкото и да четеш различно е на практика, в зала и т.н. :P .
Не може да е за лошо, след като резултата е на лице, а именно,че си предала знания някъде ;). Наистина, твоите съвети винаги са ми били от полза.

п,с. А и не вярвам че си злопаметна, а било то и избирателно :D
Аватар
leia76
Потребител

Мнениеот Гост. » 13 Юни 2012, 14:35

Последното ще подмина- неважно е, извинявай.

Ако си от столицата ( не помня местоположението ти) се сетих, че мога да препоръчам един СИ- пиши на лични.
Не съм от капризните В, но имам някакви критерии, а той покри всичките, след като ми събра едно вземане за няма и две седмици. :lol:
Гост.
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ