начало

Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност Прокуратурите на България и Испания ще имат общи стратегии срещу организираната престъпност

Неоснователно обогатяване чл.534 ТЗ

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неоснователно обогатяване чл.534 ТЗ

Мнениеот yonex » 08 Яну 2013, 18:23

Здравейте!
Моля ви за мнение по следния казус:
Издал съм действителен ЗЗ, съдържа реквизитите по чл.535, има падеж, не е предявен. Изтекъл е 3-годишния срок по чл.531, сега срещу мен предявяват иск по чл.534, няма изтекла 3г.+ 3г. давност. Мога ли да твърдя, че давността е изтекла все пак защото липсва покана/предявяване? Мога ли да твърдя, че т.3 от ТР 1/2005 на ВКС касае само случаите, когато ЗЗ е предявен в 3-годишния срок по чл.531, а в моя случай тъй като ЗЗ не е предявен липсва поканата за плащане. Законът изисква ЗЗ да бъде предявен на падежа или в следващите 2 работни дни. ВКС-ТР допуска поканата за плащане по изключение да се направи съдебно със заявлението по чл.417 (237 стар). Но ако е пропуснат и този срок, липсва предявяване и това е порок в ЗЗ, който не може да бъде саниран. Как мислите? Ще мине ли? :) Предварително ви благодаря за мненията!
yonex
Младши потребител

Re: Неоснователно обогатяване чл.534 ТЗ

Мнениеот ivan_lawyer » 08 Яну 2013, 19:10

Срокът тече от деня в който са изгубени правата по издаване на изпълнителен лист.

Не може да се направи много, като че ли, изяснете ми много ясно кога е изгубено правото да се заведе искане за изпълнение на менителницата.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот yonex » 08 Яну 2013, 21:57

Искът срещу мен е предявен след изтичане на срока по 531 и преди изтичане на срока по 534.
yonex
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 08 Яну 2013, 22:34

8) Не бива да забравяте, че въпреки изтичането на сроковете задължението си остава и се погасява единствено, когато бъде платено.
Имайте предвид, че всеки си намира майстора. Това се отнася и за тарикатите :wink: :!:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот yonex » 08 Яну 2013, 22:46

neutralen написа:8) Не бива да забравяте, че въпреки изтичането на сроковете задължението си остава и се погасява единствено, когато бъде платено.
Имайте предвид, че всеки си намира майстора. Това се отнася и за тарикатите :wink: :!:

По принцип съм съгласен. Но сега ми се налага да съм от страната на "тарикатите". :oops: Но кажи ми, ако аз не съм прав, то защо въобще съществува 491 ТЗ. Защо законодателят ще определя срок за предявяване - на деня или в следващите два работни. Тълкувателното решение от 2005 обезмисля 491 в 3-годишния срок. Но след това? Смятам, че след това нормата на чл.491 следва да се приложи и специалният срок по чл.491 да се счете за изтекъл. Имал си вземане по ЗЗ, не си си го потърсил в определения от закона срок. Греша ли? Къде?
yonex
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 08 Яну 2013, 23:06

:D Да, разбрах, че не сте вие лично задължен по този ЗЗ, което все пак е добре, но това не променя становището ми по отношение на тарикатите и когато имам такива случаи отказвам да се занимавам - за мене това е измама :!: 8)
neutralen
Активен потребител

Мнениеот yonex » 09 Яну 2013, 00:08

Нямах намерение да навлизам в подробности, но ти с твоята измама ме хвърли в дебрите на наказателното право. За да избягам от тежки обвинения ще уточня, че става дума за ЗЗ, който гарантира плащането на сума по сделка с недвижим имот. В деня на сделката се оказва, че трябва да се плати още една сума, относително малка, съпоставена с общата цена на имота, която в тогавашния момент не е била налична. Разписват ЗЗ. След няколко дни сумата по ЗЗ е платена и всичко приключва. Това е и причината ЗЗ да не се предяви, нито да се търси съдебно. А сега, 5 години по-късно: купувач и продавач, които са съседи се скарват за нещо. Продавачът казва: Ти сега ще видиш! И завежда иск по 534 като представя ЗЗ. Купувачът почва да се чуди, откъде се взе този ЗЗ и се сеща какво всъщност е станало тогава. При нотариуса са разписали ЗЗ. След няколко дни е отишъл при съседа и му е върнал парите. Не са му върнали ЗЗ, явно. Не може да намери разписка, не си спомня дали въобще има. Невинен съм!!!
yonex
Младши потребител

Мнениеот neutralen » 09 Яну 2013, 11:06

Правдоподобни твърдения, може и да са верни, но ако не се докажат губиш делото, щото възражението, че не е платено поради непредявяване ЗЗ, всъщност е признание за неплащане. А предявяването на ЗЗ не е условие за изискуемост на вземането - чл.514 ал.1 от ТЗ. :wink:
Помисли за доказване на плащането по ЗЗ :idea:
neutralen
Активен потребител

Мнениеот yonex » 09 Яну 2013, 11:54

Да, колкото и да не ми се иска, мисля че си прав. Едва ли ще мога да убедя съда в обратното. Благодая за мнението!!! Хубав ден!!!!
yonex
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 19 Яну 2013, 16:59

Винаги се прави каузално възражение, прочетете, ако Ви е работа Мария Павлова - "Записът на заповед ...". Има я във всяка книжарница на "Сиела".

Струва си покупката, аз винаги си купувам книги когато работя по случай. Не се доверявам на практиката, а на причината - законовото тълкуване.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ