начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Възбраните и запорите сами по себе си вреди ли са?

Възбраните и запорите сами по себе си вреди ли са?

Мнениеот ilian_todorov » 02 Окт 2014, 15:48

Предстои дело на роднини на жена ми по ЗОДОВ срещу КОНПИ. В продължение на почти три години банковите сметки, имотите и леката кола на хората бяха под възбрани и запори. Въпросът ми е, за да се докажат вредите, нужно ли е да се докаже, че благодарение на тях (запорите и възбраните) те са пострадали, като за целта се представят допълнителни доказателства. Примерно че фирмата им е фалирала, не са могли да се лекуват адекватно поради липсата на средства, не са направили ремонти, които са били наложителни и т.н. или самият факт, че не са могли да се разпореждат с имуществото представлява вреди? Моля за съдебна практика.
ilian_todorov
Активен потребител

Re: Възбраните и запорите сами по себе си вреди ли са?

Мнениеот eurolinker » 04 Окт 2014, 11:58

Сами по себе си - не, иначе нямаше да ги има като правни институти. Но могат да имат за последица вреди, при определени предпоставки.
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот ilian_todorov » 04 Окт 2014, 23:45

eurolinker написа:Сами по себе си - не, иначе нямаше да ги има като правни институти. Но могат да имат за последица вреди, при определени предпоставки.

Въпросът ми е дали имат нужда да доказват тези последици или самият факт, че е имало запори и възбрани означава, че има непременно и вреди. Само това, че не могат да теглят от парите и не могат да се разпореждат с имотите и колата вреда ли е?
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот eurolinker » 05 Окт 2014, 13:57

Въпросът ми е дали имат нужда да доказват тези последици или самият факт, че е имало запори и възбрани означава, че има непременно и вреди.

Според мен следва да се докажат последиците, както и незаконосъобразност в действията на комисията. Иначе много леко ответниците в процеса по гражданска конфискация биха постигали исканото от тях. Което би обезсмислило института.
За да не тълкувам написаното, имам един уточняващ въпрос - въпросното дело (за обезщетение) ще се образува защото е налице влязло в сила съдебно решение, в полза на ответниците или защото комисията е отказала да внесе иск защото е установила, че не е налице незаконно придобито имущество?
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот ilian_todorov » 05 Окт 2014, 17:51

eurolinker написа:
Въпросът ми е дали имат нужда да доказват тези последици или самият факт, че е имало запори и възбрани означава, че има непременно и вреди.

Според мен следва да се докажат последиците, както и незаконосъобразност в действията на комисията. Иначе много леко ответниците в процеса по гражданска конфискация биха постигали исканото от тях. Което би обезсмислило института.
За да не тълкувам написаното, имам един уточняващ въпрос - въпросното дело (за обезщетение) ще се образува защото е налице влязло в сила съдебно решение, в полза на ответниците или защото комисията е отказала да внесе иск защото е установила, че не е налице незаконно придобито имущество?

Имало е дело за конфискация, което е приключило в полза на тези хора. В продължение на почти три години обаче е имало запори и възбрани. Тези хора не са ли ощетени? Нужно ли е да се доказват конкретни вреди или само факта, че не са имали възможност да се разпореждат с имотите и колата, както и да теглят от сметките е достатъчно доказателство?
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 05 Окт 2014, 18:24

ilian_todorov написа:Предстои дело на роднини на жена ми по ЗОДОВ срещу КОНПИ. В продължение на почти три години банковите сметки, имотите и леката кола на хората бяха под възбрани и запори...

Не предстои нищо (освен едно О за прекратяване).
От друга страна съм чела констатациите ти за юр. съсловие и твоето превъзхождащо ги знание, та ми стана интересно - как смяташ, че ще "тръгне" това дело? :)
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот eurolinker » 05 Окт 2014, 21:52

bird_of_paradise написа:От друга страна съм чела констатациите ти за юр. съсловие и твоето превъзхождащо ги знание, та ми стана интересно - как смяташ, че ще "тръгне" това дело? :)

Я...и на мен ми стана интересно. Аз си мислех, че Тодоров е юрист...Ти да видиш :?
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 05 Окт 2014, 22:15

Тодоров, брат му, очевидно от тази тема и по-голямата част от родата :D ( интересно, хъм), по странно 8) стечение на обстоятелствата :) имат богат съдебен опит.
Той, лично, не е юрист, не е крил този факт, но дългогодишния и .. да го наречем всестранен допир със съдебната система и неговата безкрайна любознателност си казват своето. :)
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 06 Окт 2014, 00:45

bird_of_paradise написа:
ilian_todorov написа:Предстои дело на роднини на жена ми по ЗОДОВ срещу КОНПИ. В продължение на почти три години банковите сметки, имотите и леката кола на хората бяха под възбрани и запори...

Не предстои нищо (освен едно О за прекратяване).
От друга страна съм чела констатациите ти за юр. съсловие и твоето превъзхождащо ги знание, та ми стана интересно - как смяташ, че ще "тръгне" това дело? :)

Няма да го прекратят. Има практика на ВКС. Ето ти едно определение с което отменят (О за прекратяване) на ОС и АС.
http://www.vks.bg/vks_p03.htm
Понякога и професионалистът може да научи нещо от лаика. :D
Не, нямам големи знания, но почти винаги печеля. Късметлия съм. :D
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 06 Окт 2014, 00:48

eurolinker написа:
bird_of_paradise написа:От друга страна съм чела констатациите ти за юр. съсловие и твоето превъзхождащо ги знание, та ми стана интересно - как смяташ, че ще "тръгне" това дело? :)

Я...и на мен ми стана интересно. Аз си мислех, че Тодоров е юрист...Ти да видиш :?

Непрекъснато повтарям, че правото ми е хоби. Все пак благодаря за тази грешна преценка, дано да съм я заслужил. :D
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 06 Окт 2014, 00:56

bird_of_paradise написа:Тодоров, брат му, очевидно от тази тема и по-голямата част от родата :D ( интересно, хъм), по странно 8) стечение на обстоятелствата :) имат богат съдебен опит.
Той, лично, не е юрист, не е крил този факт, но дългогодишния и .. да го наречем всестранен допир със съдебната система и неговата безкрайна любознателност си казват своето. :)

Не странно, а случайно стечение на обстоятелствата, за което нито аз, нито кой да е от рода ми има вина.
Всичко е добре, когато завършва добре. :D Само брат ми малко пострада по едно от делата, но ще го преживее.
Отклонихме се от темата. Какво е твоето мнение за вредите от запорите и възбраните? Надявам се да удовлетвориш моята безкрайна любознателност? :D
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 06 Окт 2014, 10:01

ilian_todorov написа:Няма да го прекратят...

Признавам, че си прав. Очевидно става въпрос за О № 305 /29.04.2014г. на ВКС по ЧГД № 2099/2014г., IIIГО и ... искът е допустим.
bird_of_paradise
Активен потребител

Назад към Изпълнително и обезпечително производство