начало

Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров Съдът назначи нови експертизи, за да реши делото за убийството на психолога Иван Владимиров

Право на ползване и строеж върху Общинска земя

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Право на ползване и строеж върху Общинска земя

Мнениеот bulgariancitizen » 10 Мар 2025, 16:26

Здравейте,

Имам следният казус имам нотариален акт с право на строеж върху 1/20 идеални части от парцела в който е построен блока в който живея. Правото ми на строеж е вписано в кадастъра и имам издадена скица. Върху парцела преди повече от 30 години си поставих с разрешение на общината метален гараж, който сега тя иска да премахне. Бих искал да съхраня гаража си или ако е възможно да си построя такъв след като имам право на строеж върху парцела.
Моля ви за съвет благодаря ви.
bulgariancitizen
Нов потребител

Re: Право на ползване и строеж върху Общинска земя

Мнениеот guest1 » 10 Мар 2025, 18:49

Здравейте!

Това „отстъпено право на строеж“ ОПС - към момента преобразувано в право на собственост на сградата - се отнася за „прилежащия терен”. “Прилежащ терен” е сумата от застроената площ и площта около нея, определена на отстояние 3 м от външните очертания. Не е за целия УПИ.
Вие притежавате 1/20 част от идеалните части - тоест, имате 5% от това ОПС. Ако прилежащия терен е 400 кв.м. - не може да се определят едни 20 кв.м. които да са лично ваши.

Ако искате да строите нещо извън прилежащия терен, но вътре в УПИ - действате по общия ред и се надявате, да ви разрешат.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот bozyo » 11 Мар 2025, 13:42

bulgariancitizen написа:имам нотариален акт с право на строеж върху 1/20 идеални части от парцела

таково животно няма! по-вероятно имате 1/20 ид.части от правото на строеж, т.е. правото да се построи блока.

bulgariancitizen написа:Правото ми на строеж е вписано в кадастъра и имам издадена скица.

не вярвам да имате "ми" право на строеж, в предното изречение имате само 1/20. обсъждането е безсмислено, докато не се види какво точно пише в кадастъра и в скицата.

bulgariancitizen написа:Върху парцела преди повече от 30 години си поставих с разрешение на общината метален гараж, който сега тя иска да премахне. Бих искал да съхраня гаража си или ако е възможно да си построя такъв след като имам право на строеж върху парцела.

нямате право на строеж върху целия парцел, имате дял в право на строеж на конкретна сграда, блока. разрешението на общината не е право на строеж, ами е разрешение за поставяне по чл.56 от ЗУТ. общината може да прекрати договора, може да не достигат зелените площи в парцела, поради което гаражът наистина ще бъде премахнат по силата на чл.57а, ал.1, т.2 или т.3 от ЗУТ.

guest1 написа:...към момента преобразувано в право на собственост на сградата...

не е преобразувано, а е осъществено/реализирано. и не е на сградата, а на самостоятелен обект в сградата.

първо се учредява ОПС, и ако то се осъществи в рамките на срока по чл.67 ЗС - има право на собственост върху самостоятелен обект в сградата (ведно с ид.ч. от общите части) плюс (дял в) право на строеж.
не случайно в договора за покупко-продажба след реализиране на ОПС се продават две отделно посочени права - правото на собственост върху сграда или самост. обект в нея, и (дял в) правото на строеж върху парцела.
bozyo
Потребител

Мнениеот guest1 » 11 Мар 2025, 15:01

Off-topic
bozyo написа:първо се учредява ОПС, и ако то се осъществи в рамките на срока по чл.67 ЗС - има право на собственост върху самостоятелен обект в сградата (ведно с ид.ч. от общите части) плюс (дял в) право на строеж.
не случайно в договора за покупко-продажба след реализиране на ОПС се продават две отделно посочени права - правото на собственост върху сграда или самост. обект в нея, и (дял в) правото на строеж върху парцела.

Първо се учредява ОПС - дотук добре, ама на кого? На строителя!
Преди завършване на строежа (акт 16, УВЕ, РП) - има строеж, а не сграда със отделни СОС.
Тази втората част - „(дял в) правото на строеж върху парцела“ - се отнася за случая по чл. 66, изречение 2 от ЗС.
Преди това и при положение, че е упражнено изцяло - ОПС е в латентна форма.

guest1
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 11 Мар 2025, 16:50

Дори и да има процент вероятност - не трябва да се изтървава.

Според мен има си право човека, нека да се спори - но има право.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот bozyo » 11 Мар 2025, 19:30

guest1 написа:Първо се учредява ОПС - дотук добре, ама на кого? На строителя!

не, на инвеститора! който може сам да е строител, но може да наеме един или повече външни изпълнители. понякога това са две дружества на един (едни) и същ собственик.

guest1 написа:Преди завършване на строежа (акт 16, УВЕ, РП) - има строеж, а не сграда със отделни СОС.

можете ли да обясните тогава как точно аз купих самостоятелен обект (апартамент) в сграда след акт 14? и впоследствие за акт 15 и акт 16 бях "инвеститор". сключих предварителен договор на кота 0, прехвърлихме собствеността на етап "груб строеж" с НА.

guest1 написа:Тази втората част - „(дял в) правото на строеж върху парцела“ - се отнася за случая по чл. 66, изречение 2 от ЗС.
Преди това и при положение, че е упражнено изцяло - ОПС е в латентна форма.

не е изр.2, а "(Ал. 2 нова - ДВ, бр. 33 от 1996 г.)"
и не, не е в латентна форма, дори не е "гола собственост", а е носител на правото по чл.66, ал.2. правото се създава по реда на чл.63 ЗС за срока по чл.67. ако не се осъществи в срок, погива. ако овреме се осъществи като постройка до покрив (акт 14), се стабилизира и се ползва със защитата по чл.66, ал.2.
bozyo
Потребител

Мнениеот guest1 » 11 Мар 2025, 21:08

bozyo написа:и не, не е в латентна форма, дори не е "гола собственост", а е носител на правото по чл.66, ал.2. правото се създава по реда на чл.63 ЗС за срока по чл.67. ако не се осъществи в срок, погива. ако овреме се осъществи като постройка до покрив (акт 14), се стабилизира и се ползва със защитата по чл.66, ал.2.

Прескачам предишните неща, защото не са съществени!
Терминът "гола собственост" е от другата страна - при суперфициента!
Говорим за осъществено право (сградата е завършена и съществуваща), затова чл. 67 не ни касае!
Използвам понятието „латентна форма“, защото ОПС е упражнено в посочения с ПУП обем (застроената площ и допустимата височина на застрояване). Няма нищо друго за строене!

Ако авторът иска да строи гараж (масивна постройка) или да постави преместваем обект (метален гараж) - това си е отделно начинание и става по съответния ред.

guest1
Активен потребител

Мнениеот bulgariancitizen » 12 Мар 2025, 23:40

Искам да благодаря на всички коментиращи, темата е не само важна за мен, но полезна за хиляди хора из България, който също имат право на строеж което е оказано в техният нотариален акт. Някой от коментиращите споменаха за това дали имам скица от Кадастъра - да притежавам и то с вписано право на строеж върху 1/20 част от парцела. Първоначално нямаше нищо в кадастъра, но след като подадох завление заедно с копие на нотариалният акт бе вписано правото ми на строеж противно на разните мнения, че такова нещо няма или че има ако стане земетресение и сградата падне... при всички тези мнения на моето искане да ме насочат към съответният закон и наредба всички вдигаха рамене....

Но нека се върнем към коментарите в темата, от всичко до момента изглежда, че все още царува едно невидение още повече, че явно в кадастъра масово не се вписва правото на строеж из страната освен ако човек не настоява и от това се възползват разни общини който продават това право без да го имат въобще.
bulgariancitizen
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация